Bild: Torsten Sundberg

Körövning på distans – går det?

15 april, 2021
  • Musik – Körsång

Det går alldeles utmärkt. I Karlshamn övar organist Mari Sundås med sina körer, Carlshamn gospel och Carl Gustafs Motettkör, i zoom cloud meetings. Lina Ringberg besökte Mari (och höll avstånd!) i körsalen i Karlshamns församlingsgård.

Körledaren Mari Sundås ska öva med gospelkören. Men den stora salen, som normalt fylls av ca 40 körsångare varje måndagskväll, är tom. Mari har förberett dator och mikrofon vid el-pianot. ”Det är viktigt att se så att mikrofoner fungerar och att det är tillräckligt bra ljud för det man planerar att göra”, betonar hon.

När det är dags att börja finns många entusiastiska körsångare på plats i det digitala mötesrummet. Mari hälsar välkommen och frågar hur det är med alla. Sen börjar uppsjungningen. Mari spelar och sjunger och körsångarna stänger av sina mikrofoner och sjunger med hemifrån. Någon glömmer att stänga av sin mikrofon och påminns av någon annan om att det innebär att man sjunger solo inför hela kören.

När de fysiska körövningarna blev inställda jobbade Mari och hennes kollegor intensivt för att hitta andra sätt att träffas med körerna. ”Vi bestämde oss för zoom och innan man använder det i skarpt läge är det bra att ha provat det själv. Man kan testa tillsammans med kollegor. Vi var en grupp kyrkomusiker från Karlshamn och Karlskrona som stängde in oss i olika rum och testade zoom”, berättar Mari.

Mari menar att det känns viktigt att hålla igång någon form av verksamhet i dessa tider. ”Glädjen att återse sina körkamrater var otroligt stor. Det var en välbehövlig endorfinkick till alla; såväl till körsångare som till mig som körledare, när vi hittade ett annat sätt att mötas.”

Att ha körövningar i digital form kräver en del särskilda förberedelser. Mari berättar hur hon förberedde den första övningen de hade i zoom:

"Jag hade tidigare skickat instruktioner hur man laddar ner appen och samma eftermiddag skickade jag ut länken till körövningen. Först väntade vi några minuter så att alla som var på plats i tid hann logga in sig och säga hej och sedan ”mutade” jag alla och vi började med en gemensam uppsjungning. Därefter släppte jag alla mickar fria och man fick kommentera läget tills vi gick över till sången och då ”mutade” jag alla igen. Sedan var det lite envägs-kommunikation; jag sjöng stämmor och spelade till och bytte mellan olika stämmor. Jag uppmuntrade andra att sjunga även om vi inte övade på just deras stämma. Till slut sjöng vi genom hela sången, jag i körövningssalen och körsångare hemma vid datorer, plattor och telefoner. Efter varje sång hade vi en stunds fri kaos då alla fritt fick kommentera läget. Ganska roligt, faktiskt! Vi kom inte riktigt igång med det där att räcka upp handen och stänga av sin mikrofon… Å andra sidan funkar det inte så på vanliga körövningar heller…”

Att inte träffas lika mycket fysiskt kräver lite extra ansvar av körmedlemmarna. Körledaren hör ju inte på samma sätt om de kan sin stämma eller inte. Sedan tidigare har Maris körsångare textblad hemma och de har fått övningsfiler i dropbox. På så sätt kan man förbereda sig hemma inför varje övning. Hon berättar också att de ska prova verktyget scorx som kören har genom Sensus. Där övar man körstycken digitalt genom att man ser noterna på skärmen och hör sin stämma samtidigt.

”Det är inte helt lätt att sjunga sin stämma ensam hemma till det man hör man från hörlurarna. Samtidigt ger det en bra vink på vad man kan öva extra på inför den kommande körövningen. Till nästa gång ska vi experimentera med att jag delar textblad i via min dator när vi övar på en ny sång. Jag funderar på att bjuda in sångare stämvis vid speciella tider för att kunna öva lite mer intensivt med en stämma åt gången. Då kan man även ha en bättre dialog kring det som känns svårt och det som behöver övas lite extra på”, säger Mari.

När körövningen avslutas har kören hunnit igenom flera stycken och alla är nöjda över att ha fått se varandra en stund. De flesta håller nog med om att inget kan ersätta ett fysiskt möte men att detta är ett väldigt bra alternativ under rådande omständigheter.

”Det är viktigt att hålla kontakten med körsångarna. Sedan lyckas inte alla med att koppla upp sig och ladda hem appen. Det kan vi förhoppningsvis lösa efter hand. När vädret blir lite varmare och om det då är tillåtet att samlas i grupper så hoppas vi på att kunna ha någon utomhusövning, bara för att kunna känna glädjen att återses och sjunga tillsammans. Dock är våra körer stora, till vardags över 40 personer, och en del hör till riskgrupperna, så vi får se. Vi tar det dag för dag”, konstaterar Mari.

Om du är nyfiken på zoom eller andra digitala verktyg, tveka inte att ta kontakt med Sensus så hjälper vi dig att komma igång!

Lina Ringberg

Det är inte helt lätt att sjunga sin stämma ensam hemma till det man hör man från hörlurarna. Samtidigt ger det en bra vink på vad man kan öva extra på inför den kommande körövningen. Till nästa gång ska vi experimentera med att jag delar textblad i via min dator när vi övar på en ny sång.

Mari Sundås

Körledare

Några tips:

  • Du behöver en bra mikrofon och en hyfsad webbkamera. Du kan använda datorns mikrofon och webbkamera, men det blir ett behagligare ljud om du kan koppla in mikrofonen/pianot via interface direkt till datorn.
  • Titta på instruktionsvideos på Youtube från tex RAMA Vocal Center
  • Prova er fram! Ingen är expert på något från början.
  • Testa teknik och funktioner tillsammans med kollegor eller familj innan du gör något i ”skarpt läge”.
  • Om du är tveksam till teknik och digitala verktyg, se det som ett tillfälle att lära dig något nytt!
  • Ta hjälp av de som kan och lär tillsammans!
Pedagogik

Digitala verktyg och studiematerial

Tyvärr, hittar inget som matchar din sökning