Bild: Andreas Hasslert, Ibn Rushd

Interreligiösa möten i kursen Tala väl med varandra

25 oktober, 2022
  • Religionsdialog
  • Tro och religion

I en tid med många händelser, alltifrån pandemi, koranbränningar till dokumentärer som målat upp negativa bilder om religiösa aktörer hölls kursen Tala väl med varandra. En kurs där interreligiösa möten, samtal och förståelse står i centrum.

Kursen är sprungen ur sin föregångare Tala väl om varandra som Sensus och Svenska kyrkan har genomfört tidigare i olika omgångar. Under hösten 2021 till sommaren 2022 breddades kursen till att planeras och genomföras för första gången i samverkan med Bilda och Ibn Rushd. Nu kom deltagare från Svenska kyrkan, olika frikyrkor och moskéer. Deltagarna möttes genom fysiska träffar i Malmö och Örebro och digitalt i olika plattformar. Fokus var interreligiösa möten och programmet har innehållit samtal med deltagare, studiebesök och gästande talare.

Utöver kursens fysiska och digitala träffar har deltagare sett till sitt eget närområde lokalt för att skapa interreligiösa samtal och verksamhet antingen tillsammans med andra deltagare från samma närområde eller skapat nya kontakter.

Bara besöket till min lokala moské gjorde hela kursen värd insatsen. Dessutom fick jag med mig en kommuntjänsteperson som fick chans att bättre förstå vikten av samarbete med religiösa aktörer,

berättar en deltagare från ett kristet sammanhang.

Träffarna har byggt på nätverkande, tid för reflektion, att lära av och möta varandra, men också få uppleva olika gudstjänstrum och verksamheter. Interreligiös samverkan för klimatanpassningar, interreligiöst arbete med barn och unga, kvinnor i interreligiösa möten är några av de ämnen som tagits upp med föreläsare som delat sina berättelser om att arbeta interreligiöst.

Sensus roll har både varit att ha det administrativa ansvaret kring anmälningar, referensgrupp och kursledning, men även varit del i processledning för utförandet av kursen.
(Se bild multireligiösa almanacken bild-incheckning.)

Kursen har genomförts i en tid med många händelser, alltifrån pandemi, krig, skjutningar, koranbränningar, till dokumentärer som kommit och målat upp negativa bilder om religiösa aktörer. Dessa händelser har bidragit till samtal under kursen.

Några röster om kursen säger så här:

”Angeläget och aktuellt ämne (interreligiöst). Det finns så många fördomar som ofta bygger på okunskap”

”Det har varit det bästa = att träffa andra med engagemang och intresse”

”Fantastiska människor, som jag kommer kunna bolla idéer med i framtiden, och känna att vi är många som kämpar för det goda samhället!!”

”Så fint att se att vi gör skillnad genom att träffas på denna kurs. Vi har hjälpt varandra att förstå varandra bättre. Jag känner att jag nu har på fötterna att svara på frågor kring fördomar för jag har fått så fina svar från mina muslimska vänner. Fint att de har relaterat till Koranen ofta. Väldigt kärleksfullt budskap. Jag tänker att jag kanske ska bli bättre på att dela kärleksfulla texter från Bibeln. När vi möts och får prata på ett motiverande sätt så händer det något. Tala väl med varandra <3”

“Fint att höra alla dela om sina upplevelser. Fint av Sensus att säga att vi berättar om våra besök och inte om någon annans religion för det kan den personen som har den religionen berätta. Jag har lärt mig så mycket om vad vi ska tänka på i religionsdialog.”

”Så fint att besöka en annan kyrka och att höra om klimat till tro. Jättebra panel samtal”

”Imorgon ska jag träffa min biskop och berätta om kursen, och i höst ska den muslimska representanten och jag delta i samverkansgrupperna med kommun, polis, bostadsförmedlingar och andra organisationer, i våra "utsatta" områden, och fortsätta vårt samarbete mellan moskén och kyrkan tillsammans med vår ideella medarbetare som gick kursen förra året!”

”Måndagen efter kursen kom chefen in på kontoret från Ibn Rushd och frågade om vi skulle göra något tillsammans med ungdomar!!!!! Vi ska ha ett möte och prata. Det får bra mitt nästa steg. Jag ber för er alla och är så tacksam för denna möjlighet att få bidra till ett fredligare samhälle. Jag har mött så mycket vänlighet efter kursen och jag tror jag kommer att tänka på att tala väl med varandra är något som vi alltid ska göra!!!” (sägs av kristen deltagare)

Fakta om projektet

Vad: Kurs – över hela sverige
Med vem: Fera stift, lunds missionssällskap och Bilda och Ibn rushd + KLIV- Peter Lööv Roos
Hur: 3 fysiska träffar, två onlineträffar, hemuppgifter i lokal kontext, onlinestudier i learnify
När: Oktober 2021 –maj 2022

Kursen har genomförts på tre olika sätt:

  • Helger tillsammans i Örebro, Malmö och online (tre helger, sammanlagt 7 dagar).
  • Enskilda onlinestudier via plattformen Lernify (4 tillfällen x 1,5 timme)
  • Hemuppgifter: praktiskt arbete med intervju, kartläggning samt verksamhet (3-5 dagar) och gemensamma onlineträffar (2x2 timmar).