Inre utveckling för en hållbar framtid
- Hållbar utveckling
Under våren fick ett tjugotal deltagare möjlighet att introduceras i IDG, Inner Development Goals, genom övningar, samtal och reflektioner. Workshoparna genomfördes i samarbete med nätverket HUT, Hållbar Människa, i Malmö.
Under den inledande workshopen introducerades deltagarna kortfattat till IDG-konceptet. Därefter valde de gemensamt ut fyra av de tjugotre förmågorna att utforska närmare under de kommande sessionerna: optimism, samskapande, samhörighet och meningsskapande.
I de två påföljande förmiddagssessionerna fördjupade sig deltagarna i IDG genom reflektion och dialog, samt genom kroppsliga övningar som visualisering och mindfulness.
Workshoparna gav mig en förnyad känsla av optimism och ett starkt engagemang för att bidra positivt till vårt globala ekosystem
reflekterade Fariba Vaziri Sani, en av deltagarna.
Med sina 23 förmågor uppdelade i fem dimensioner – vara, tänka, relatera, samarbeta och agera – syftar IDG till att inspirera och möjliggöra det inre skifte som är nödvändigt för att uppnå Agenda 2030.
Kreativitetens roll i inre utveckling
Betydelsen av kreativitet för inre utvecklingen lyftes fram under workshoparna, och konst och kultur lyftes fram som verktyg för att bryta upp, upptäcka och förhålla oss till normer och identitet.
Till workshop nummer två fick deltagarna i uppgift att reflektera över kreativitetens roll i deras liv, genom att ta med sig en personligt betydelsefull dikt, berättelse eller bild. Dessa delades sedan i gruppen med fokus på frågor kring kreativitetens betydelse och dess koppling till personlig och existentiell omställning.
Vid det tredje och sista tillfället parades deltagarna ihop som "IDG-kompisar" för att uppmuntra till fortsatta samtal om existentiell hållbarhet. De fick i uppgift att identifiera något de ville öva på, som aktivt lyssnande eller självmedkänsla, och sedan följa upp med sin IDG-kompis om hur det gått. Detta ledde till fortsatta diskussioner och möten kring hållbarhet efter workshopens slut.
Ett ramverk för hållbarhet
Workshopen leddes av verksamhetsutvecklarna Maria Sjöström och Marie Cöster.
Tillfällena då gruppen sågs var fyllda av öppenhet, värme och nyfikenhet. Alla deltagare delade en gemensam nyfikenhet och vilja att personligen utvecklas för en hållbar framtid.
reflekterade de efter det att workshoparna hade genomförts.