Bild: Harald Nilsson

Holi – färgernas fest

4 mars, 2025
  • Religionsdialog
  • Tro och religion

Holi, även känd som ”färgernas fest”, är en av de mest livfulla och glädjefyllda högtiderna inom hinduismen. Denna årliga fest, som firas vid den fullmåne som infaller mellan mitten av februari och mitten av mars, markerar vårens ankomst och seger över det onda.

För att lära oss mer om högtiden Holi har vi träffat Chitra Paul, ordförande i Hindu Forum Sweden och kultursekreterare i den bengalisk-hinduiska föreningen Bangiya Sanatan Samaj. Vi har även besökt ett Holi-firande på Eriksberg i Göteborg.

– Holi har sina rötter i flera hinduiska legender. Den mest kända är historien om prins Prahlad, som trotsade sin far, demonkungen Hiranyakashipu, förklarar Chitra.

Chitra-Paul-web
Chitra Paul, ordförande i Hindu Forum Sweden.

Kungen hade tvingat sitt folk att dyrka honom som sin gud men hans son vägrade och fortsatte att dyrka Vishnu. Den arga kungen beordrade sin syster Holika att förgöra sonen Prahlad. Holika, som var immun mot eld, lockade Prahlad att sitta med henne i ett brinnande bål. Men med hjälp av Vishnu undkom Prahlad oskadd från lågorna, medan Holika, vars immunitet svek henne, föll offer för sin egen list. Prahlads mirakulösa överlevnad, tack vare sin djupa tro, står som en symbol för det godas triumf över det onda.

– Detta mirakel påminner oss om att sann hängivenhet och tro alltid kommer att beskyddas”, berättar Chitra.

Fest i två dagar

Firandet av Holi börjar kvällen före den stora festdagen med Choti Holi, även kallat Holika Dahan, vilket innebär bränningen av demonen Holika. På kvällen tänds Holika-brasan och människor samlas för att sjunga och dansa.

– Elden representerar rening och möjligheten att befria sig från negativa energier, förklarar Chitra.

Dagen efter, känd som Rangwali Holi, är Holi-festivalen då det verkliga färgspelet tar vid. Människor, oavsett ålder eller social status, kastar färgat pulver och vatten på varandra, sjunger och dansar.

DSC_1114MRA-2024-foto-Harald-Nilsson-web
Färgstark fest. Holi är en vårfest där skrattet, leken och glädjen står i centrum.

– Traditionellt användes naturliga växtbaserade färger som gurkmeja, neem, dhak och kumkum, men nuförtiden används vattenbaserade kommersiella pigment alltmer, säger Chitra.

Färgerna har en djup symbolik där grönt representerar tillväxt och harmoni, rött står för kärlek och fertilitet, blått symboliserar Krishnas hudfärg och gult är färgen på gurkmeja som används i ritualer.

Högtidens betydelse

Holi är också en tid för att glömma gamla konflikter och fira gemenskap och vänskap. Det är en dag då sociala barriärer suddas ut och människor samlas för att dela mat, dryck och skratt.

I modern tid har Holi spridit sig över hela världen och blivit en global fest som firas av människor från olika kulturer och bakgrunder, vilket visar på dess universella budskap om kärlek, förlåtelse och ny början.

– Holi symboliserar kärlek, glädje och hopp. Den uppmuntrar oss att bränna bort det som är ont i våra liv och gå vidare med ny kraft och glädje för livet. Den fyller mig med vårkänsla, kärlek, vänskap och livsharmoni, avslutar Chitra Paul.

Text: Fredrik Lundblad
Bild: Harald Nilsson, Fredrik Lundblad

#MA-redaktionellt