Sensus engagemang i fredsfrämjande insatser i konfliktområden

26 februari, 2025
  • Demokrati och rättigheter

Sensus deltar aktivt i det internationella Följeslagarprogrammet som sedan 2002 har skickat personer till Israel och Palestina för att främja fred och försoning. Målet med programmet, som koordineras av Kyrkornas Världsråd, är att ge skydd och stöd till civilbefolkningen i konfliktområden genom närvaro av internationella följeslagare.

Med ökande spänningar i regionen har behovet av internationella observatörer blivit allt större. Följeslagarnas närvaro bidrar till att minska våldet, dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och stödja lokala samt internationella grupper som arbetar för att lösa konflikten med fredliga medel. Följeslagarprogrammet är en viktig del av FN:s Protection Cluster på grund av sin förmåga att skydda civila under konflikter.

Följeslagarna, som rekryteras och utbildas med stöd från Sensus och Sveriges kristna råd, har en viktig roll i att skydda palestinier på Västbanken. De är närvarande vid kritiska situationer såsom när barn på väg till skolan möter militär och bosättare, samt under olivskörden för att följa boskapsskötare och familjer. Deras arbete inkluderar även dokumentation av husrivningar och markkonfiskeringar.

Regeringsbeslut hotar programmet

Trots att Följeslagarprogrammet står inför utmaningar (programmet kommer att upphöra vid årsskiftet på grund av ett regeringsbeslut om minskade biståndsinsatser) fortsätter Sensus att vara en aktiv del i styrgruppen.

Sensus i samverkan med andra involverade organisationer undersöker möjligheterna att kunna fortsätta det viktiga arbetet med fredsfrämjande insatser i regionen.

FAKTA

  • Initiativet till Följeslagarprogrammet kom ursprungligen som en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. I ett brev till Kyrkornas Världsråd bad de om en internationell närvaro i området.
  • Genom att vara en internationell närvaro vill Ekumeniska följeslagarprogrammet bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. Närvaron är ett uttryck för praktisk solidaritet för utsatta grupper – såväl palestinier som israeler.
  • Sedan augusti 2002 har ett tiotal kyrkor och organisationer i Sverige gått samman för att driva den svenska delen av programmet. Sveriges kristna råd står som huvudman.
  • Sverige skickar följeslagare till området på tre månaders basis.
  • Den svenska delen av Följeslagarprogrammet finansieras genom Sida samt genom gåvor.