Flyktingsorg och social hållbarhet med Charbel Gabro
- Mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen
- Rättigheter och hållbarhet
Den 12 februari samlades 160 deltagare i Norrköping för en hållbarhetsfrukost ledd av Charbel Gabro, där de utforskade hur kollektiva sorger påverkar identitet och hur vi kan skapa ett mer inkluderande samhälle. Genom praktiska övningar och samtal inspirerade Charbel till social hållbarhet och förståelse för flyktingsorg.
Hur påverkas vårt sökande efter identitet och tillhörighet av kollektiva sorger och förluster? Hur kan vi hjälpa varandra att tillsammans skapa social hållbarhet och ett inkluderande och demokratiskt samhälle där allas röster får plats?
Charbel Gabro, Norrköpingsson och utsedd till årets talare 2019 och 2024, har under snart två decennier vigt sitt liv åt att inspirera kring det han själv saknade som ung och nyanländ i Sverige.
Lokala hållbarhetsfrukostar
Genom ett samarbete mellan Sensus, Hyresbostäder, CNMA och Norrköpings kommun arrangeras hållbarhetsfrukostar där kommunens invånare bjuds in för att samtala om hållbarhet och hur vi tillsammans kan bidra till att uppnå FNs Agenda 2030 och dess globala mål om en hållbar värld. Till arrangemanget som hölls på Norrköpings vackra biograf CNMA, kom 160 personer för att först äta frukost och därefter lyssna till Charbel. Sedan deltog de i starka praktiska övningar där de under kreativa former med ljud, ljus, reflektion och skrivande, musik, film och rörelse fick uppleva hur det kan kännas att befinna sig i extrem utsatthet och tvingas till omöjliga val, som till exempel valet mellan att rädda ett av sina barn eller inget av dem.
Brobyggande och kulturförståelse
Charbel berättade om flyktingsorg, ett begrepp han myntat, och om vikten av att bygga broar mellan ”slum” och finrum, för att utplåna det tomrum som uppstått däremellan. Med en bakgrund som flykting, uppvuxen i utsatta områden och senare med arbete med nyanlända och ungdomar föreläser Charbel för offentlig och privat sektor. Föreläsningen grundar sig i forskning och praktiska värderingsövningar som syftar till att öka förståelsen för att avdramatisera kulturkrockar.
Deltagarnas röster
Charbel gav deltagarna enkla och konkreta tips på hur vi alla kan bidra till ett bättre samhälle genom att se varandra där vi är.
– Givande upplevelse av Charbel Gabro. Inte en konventionell föreläsning, han försökte få oss att själva känna hur det är för flyktingar genom att 'tvinga oss' att röra oss i rummet, sa deltagaren Karin Björklund.
Jag blev inspirerad att jobba vidare med att bygga broar mellan olika kulturer. Påmind om hur olika vi kan se på saker och hur viktigt det är att vi försöker förstå varandra.
– Ett proffsigt, varmt och nästintill fullsatt arrangemang. En fullträff vad gäller ämnets karaktär och dess föreläsare. Tack för att jag fick vara med! sa Jonas Andersson, Enhetschef för Social Hållbarhet vid Norrköpings Kommun.
– Jag tyckte så mycket om föreläsningen! Den grep tag i mig. Pratade med mina kollegor som också deltog och även de tyckte att den var stark. Hörde dem prata gott om den i fikarummet senare. Tacksam för att vi fick ta del av det, uttryckte Anna Malmberg, Projektledare för Ekologisk Hållbarhet vid Hyresbostäder.
– Jag tyckte att Charbel var fantastiskt bra. Rörde upp mycket känslor. Å den respons jag har fått har enbart varit positiv, sa Karin Faxér, Hållbarhetsstrateg vid Norrköpings Kommun.
Fortsatt samarbete
Sensus samarbete med Charbel Gabro och hans förening Samtalsringen och initiativ Inspireraflera och Eldsjälsdagarna fortsätter och utvecklas under 2025 vidare genom projektet Tusen unga män i Norrköping. Projektet kommer att beröra det faktum att alla invånare i Norrköping, liksom i många andra svenska städer, är berörda av grov gängkriminalitet med våld, mord och otrygghet som följd.
Sensus tillsammans med Charbel Gabro och Norrköpings Kommun vill genom studiecirkeln/projektet Tusen unga män i Norrköping ställa den enkla frågan ”Hur mår unga män i Norrköping och vad behöver de för att kunna växa och mogna och blomstra tillsammans med varandra och alla andra Norrköpingsbor?