Flykten till Sverige

4 mars, 2019
  • Demokrati och rättigheter
  • Ny i Sverige

På scenen talas det både arabiska och svenska. Och publiken kan läsa översättningar av replikerna i realtid. Skådespelarna kommer från Sverige, Syrien, Irak och Palestina. Några av dem har tidigare scenvana men för de flesta är det första gången som de står på en scen.

Regissören Thomas Alsoufani är osäker på om något liknande har gjorts tidigare i Sverige.

- Det handlar om integration mellan två kulturer – den arabiska och svenska – genom att människor med olika bakgrund befinner sig på samma plats och gör samma saker. Ur detta växer något vackert fram. Jag vet inte säkert, men tror att det är första gången som det här testas. Publiken kommer läsa undertexterna med översättningar från arabiska till svenska på samma sätt som när de sitter hemma i soffan och tittar på tv.

Thomas Alsoufani är från början filmare från Damaskus och har lång erfarenhet av att arbeta med bland annat dramaproduktioner, spelfilm och tv-serier på olika håll i Mellanöstern. Efter att ha tvingats lämna inbördeskrigets Syrien bor han numera i Borås, där han har skrivit manuset till pjäsen Chock tillsammans med Mohammed Aldafees.

Pjäsen har under hösten varit arbetsmaterial för en studiecirkel hos studieförbundet Sensus, med skådespelaren Gunilla Rydholm Eriksson som projektledare.

- Föreställningen är baserad på en verklig historia. Den handlar om en familj som har ett handikappat barn som inte kan få den hjälp som behövs i sitt hemland. Läkaren rekommenderar familjen att flytta till Sverige, som är ett jämlikt samhälle där man inte heller gör skillnad på handikappade och friska människor, säger Thomas Alsoufani.

Föreställningen innehåller också två kortfilmer om flykten till Sverige.

- Om en sådan här historia kan väcka sympati har vi uppnått en god sak. En annan sak, som jag hoppas framgår av föreställningen är fredsbudskapet: att resten av världen borde lära av Sverige hur man kan leva tillsammans i fred och undvika krig. Även om Syrien finns i mitt hjärta är Sverige nu mitt land, säger Thomas Alsoufani.

Text och bild: Niclas Sennerteg, Borås Tidning

Fakta

Manus: Thomas Alsoufani och Mohammed Aldafees

Regi: Thomas Alsoufani

Medverkande: Adel Shkhes, Ayman Berni, Bertil Ekelin, Camilla Andrén, Fayzah Shammout, Joudi Lubbad, Leen Kheiruddin, Manal Anbar, Raija Greus, Yamam Alshhab.

Plats: Hemgården, Borås

Chock spelades 4 gånger i januari med drygt 300 i publiken