Fadimedagen i Norrköping – ett samtal om hedersförtryck

12 mars, 2025
  • Demokrati och rättigheter

I samband med Fadimedagen arrangerades ett samtal på Norrköpings stadsbibliotek med Amineh Kakabaveh, tidigare riksdagsledamot och ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK) och Leona W (VHEK) som lever med skyddad identitet och taget namn. Brottsofferjouren fanns på plats med bokbord där bla ett studiecirkelmaterial för just hedersförtrycksutsatta visades.

P4 Radio Östergötland fanns på plats och inledde arrangemanget med en liveintervju där Amineh Kakabaveh för lyssnarna berättade om vikten av att fortsätta arbetet för jämlikhet och jämställdhet och mot fenomenet våld och förtryck i hederns namn.

– Vi har uppmärksammat Fadimedagen och arbetet med frågan om hedervåld och förtryck varje dag under många år, men problemet minskar inte utan ökar istället. Vi behöver alla få ökad kunskap om detta, vi önskar kompetensutveckling inom myndigheter med personal men också hos målgruppen själv. Många vet inte själva om att de kan och ska ha möjlighet att välja sina egna livsvägar i ett demokratiskt land som Sverige. Folkbildningen är viktigare än någonsin för att nå våra målgrupper, säger Amineh Kakabaveh.

Mycket kvar att göra

Hedersförtryck och hedersnormer drabbar dagligen hundratusentals flickor och kvinnor, men också män och pojkar i det svenska samhället. Trots satsningar och lagstiftning för att bekämpa och förebygga hedersförtryck och hedersvåld så har inte samhället lyckats skydda de som är i riskzonen. 23 år efter hedersmordet på Fadime har mycket förändrats men fortfarande finns mycket kvar att göra.

Amineh Kakabaveh berättade om hur arbetet mot hedersförtryck och för kvinnlig och mänsklig frigörelse ser ut runt om i världen. Rörelsen Kvinna, Liv, Frihet från Iran belystes och publiken fick lyssna till exempel på kvinnor som, med ett oerhört pris för sig själva och sina familjer, villkorslöst arbetar vidare med målet om fullständiga mänskliga och medborgerliga rättigheter i Iran. Situationen i Afganistan diskuterades och exempel togs upp som visar på vilket mod och vilken kraft som finns hos de som strävar mot förändring.

Fint gensvar hos publiken

Leona W berättade om hur som ung halvsvensk kvinna blivit tvungen att fly sin familj för att kunna leva sitt liv med den man hon valt, ett öde hon delar med många många andra. Publiken gav fint gensvar och tårar fanns hos både publik och medverkande. Leona har också tecknat årets affisch för att hedra Fadime Sahindal som mördades av sig egen far som en följd av upplevd kränkt heder.

– En insiktsfull och berörande kväll om hur kvinnor, och framförallt barn, drabbas av hedersförtryck och hedersvåld. Att skapa mötesplatser där frågan lyfts känns som oerhört viktiga och jag kände mig stolt att få kunna anordna det här ihop med Sensus, VHEK och Brottsofferjouren. Biblioteket verkar för fri åsiktsbildning, och utöver faktumet att det är vårt uppdrag så anser vi det också viktigt att lyfta tidsaktuella frågor såsom hedersförtryck och hedersvåld. Vi ska också verka för att vara en demokratisk arena: för oss har det inneburit att skapa mötesplatser där möjligheten att lära av varandra finns, säger Stephanie Johansson, bibliotekarie och programansvarig på Norrköpings Stadsbibliotek

Föreningen VHEK och Brottsofferjouren planerar tillsammans med Sensus studiecirklar på temat "Heder, vad är det?" i Sensus nya lokaler i Hemgården i Norrköping.