Sensus lyfter de existentiella frågorna på Leda Väst
- Friluftsliv
I februari samlades scoutledare från hela region väst på Flämslätts kursgård för en helg fylld med lärande och nätverkande. Sensus bidrog bland annat med ett seminarium om hur man kan integrera existentiella frågor i Scouternas verksamhet.
Leda Väst, som arrangerades i samarbete mellan Scouternas folkhögskola, Sensus, Scouterna och de lokala distrikten, erbjöd en rad kurser med syftet att bredda och fördjupa ledarnas kunskaper och färdigheter. Deltagarna hade möjlighet att välja mellan flera olika utbildningspass, inklusive kurser om hur man kan skapa en mer inkluderande scoutverksamhet med fokus på HBTQ-frågor och användningen av improvisationsteater som ett verktyg i scoutverksamheten.
Intresse för hantverkskurser
Ett särskilt intresse visades för de praktiskt inriktade hantverkskurserna, såsom repslagning, knopar och tovning, där deltagarna fick chansen att lära sig traditionella tekniker och skapa med händerna. Dessa kurser var mycket uppskattade och bidrog till en givande helg där ledarna inte bara kunde utveckla sina färdigheter utan också träffa andra ledare från olika delar av regionen. Genom att kombinera teoretiska föreläsningar med praktiska workshops blev det en balanserad och berikande upplevelse för alla inblandade.

Existentiell hållbarhet
Sensus bidrog med ett seminarium om existentiell hållbarhet, som adresserade det växande intresset bland unga för religion och andlighet. Under seminariet, lett av Julia Carlbäcker och Hanna Bothén från Sensus, samlades 13 engagerade scoutledare för att utforska hur existentiella frågor kan integreras i scoutverksamheten. Deltagarna delade med sig av sina erfarenheter och utmaningar, såsom rädslan för att oavsiktligt exkludera någon och därför undviker dessa viktiga frågor helt.
– Många uttryckte att samtalet vi hade i rummet var viktigt och en typ av diskussion som de sällan får möjlighet att ha i sin vardag som ledare, berättar Julia Carlbäcker.
Under seminariet diskuterades flera konkreta förslag för att integrera existentiella frågor i scoutverksamheten.
Utnyttja tiden i naturen som en plattform för reflektion och samtal om andliga och existentiella frågor.
Deltagarna underströk vikten av att skapa utrymme för dessa samtal, vilket kan bidra till en djupare förståelse och engagemang bland ungdomarna.
Vidare betonades vikten av att scoutledare arbetar med sina egna fördomar och förutfattade meningar om religion och andlighet, för att skapa en mer inkluderande och trygg miljö där alla känner att de kan delta i samtal om dessa viktiga ämnen.
– I början av passet var diskussionerna ganska trevande och det fanns en osäkerhet kring hur man vågar uttrycka sig i dessa frågor. Men i slutet vågade flera vara mer öppna och lyfta sina fördomar, säger Julia.
Sensus fortsätter att stödja och utveckla metoder för att inkludera existentiella frågor i ungdomsverksamheter, vilket är av stor vikt för att möta ungas behov och intressen idag. Leda Väst är ett fint exempel på hur samarbete mellan olika organisationer kan leda till berikande erfarenheter och utveckling för scoutledarna runt om i regionen. Genom att dela erfarenheter och idéer kunde ledarna stärka sina nätverk och få nya perspektiv på sin egen verksamhet, vilket ytterligare bidrog till helgens framgång.