Bild: Stefan Astbury

Döden – en färgstark kväll på Världskulturmuseet

31 oktober, 2024
  • Samtal om livet

Den 30 oktober 2024 förvandlades Världskulturmuseet i Göteborg till en plats för reflektion och gemenskap i samband med firandet av Día de Muertos. Philip de Croy erbjöd en unik inblick i dödens kulturella och historiska betydelser med sin föreläsning "Döden – från likvaka till tv-deckare."

Kvällen bjöd på en rik palett av upplevelser, från DJ, bar och dans till djupgående samtal och föreläsningar. En av kvällens höjdpunkter var föreläsningen med Philip de Croy, Sveriges ende thanatolog, arrangerad av Sensus studieförbund.

Dia-de-Muertos_Stefan-Astbury-3
På scenen fick vi se hur Ines, ett make-up proffs, sminkade en "la Catrina" – en skelettkvinna. Bild: Stefan Astbury.

Philip de Croy, en fascinerande och kunnig dödsvetare, tog publiken med på en resa genom tid och rum för att utforska hur döden hanterats och betraktats genom historien. Han delade med sig av sina insikter kring de ritualer och traditioner som olika kulturer har utvecklat för att hantera dödens ständiga närvaro.

– Vi börjar med punkten slutet, eller för att gå rakt på sak, döden, döden, döden. Och det gör vi för att det är så nödvändigt, det är så viktigt, sa Philip de Croy och betonade vikten av att våga närma sig döden som en del av livet.

Under föreläsningen tog de Croy även upp hur döden i dagens samhälle ofta flyttat från det privata hemmet till institutionella miljöer och hur den idag ofta upplevs genom fiktion, som i böcker och tv-deckare.

Förr dog man i hemmet, nu dör man på hemmet.

– Det är som att vi har städat bort döden, förlorat vårt språk för den, reflekterade han och pekade på den professionalisering och fiktionalisering av döden som sker i vårt moderna samhälle.

Kvällen på museet var inte bara en djupdykning i dödens allvarliga frågor utan också en färgsprakande fest. Besökarna kunde njuta av livemusik från Liliana Zavala och hennes band, beskåda den mexikanska ofrendan – ett altare till de döda – och delta i kreativa workshops som "Sip'n Make", där man kunde skapa pappersblommor och måla lyktor. Make-up-artisten Ines visade hur man sminkar "la Catrina", en ikonisk skelettfigur inom den mexikanska traditionen.

Dia-de-Muertos_Stefan-Astbury-4
Konsert med Liliana Zavala med band och dansare – en av den moderna, svenska folkscenens mest nyskapande och normbrytande kreativa krafter. Bild: Stefan Astbury.

För de som ville fördjupa sig ytterligare i samtal om döden fanns dödsdoulorna Agneta och Anna på plats för att erbjuda stöd och diskussioner.

– Låt samtalet ta dig till nya platser, uppmuntrade de besökarna.

Denna kväll på Världskulturmuseet blev en påminnelse om att döden, trots sin skrämmande aspekt, också kan föra människor samman i gemenskap och reflektion.

– Vi kan bryta den destruktiva tystnaden kring döden, sa de Croy, och betonade vikten av att våga tala om döden och dess många aspekter för att bättre förstå livet och dess skörhet.