Projektet Bli mer digital bryter äldres digitala utanförskap

10 juni, 2025
  • Data och IT
  • Friskvård och hälsa
  • Livsfrågor

Under våren har fyra grupper inom projektet "Bli mer digital" träffats för att öka sina kunskaper kring sina smartphones. Syftet med projektet är att motverka ofrivillig ensamhet och digitalt utanförskap bland äldre och finansieras av familjen Kamprads stiftelse.

Kursledarna Karin och Silvana har med sina grupper i i Jönköping och Habo arbetat med att utforska och lära sig använda sina smartphones på olika sätt. I nybörjargrupperna, som leddes av Karin, var motivationen ofta att få bättre grepp om telefonens funktioner.

Deltagarna hade skäl som att “lära mig mer om telefonen”, ”få bättre grepp om telefonens funktioner” eller att “kunna använda appar och skicka sms” när de anmälde sig till träffarna.

Under kursens gång har de fått lära sig en rad praktiska moment. Någon deltagare berättade exempelvis att hen lärt sig att få e-post direkt på telefonen, att stänga av ljudet, tända ficklampan eller att ladda ner appar. En annan deltagare uttryckte att det var värdefullt att få prova på att skicka bilder samt att använda kalendern för att organisera vardagen.

Ett sätt att hänga med i dagens samhälle

Silvanas grupp som har haft regelbundna träffar under flera terminer, har under våren gått vidare till ett fortsättningsmaterial.

Deltagarna i hennes grupp vittnar om hur kurserna har påverkat deras vardag positivt. En person uttryckte att hen “har vågat prova mer än jag trodde jag kunde” och en annan konstaterade att “jag har blivit nyfiken på den digitala världen”.

Flera har upptäckt funktioner i sina telefoner som att använda Instagram, ta selfies, ta skärmdumpar, redigera bilder, hantera kalendern, skapa mappar för att organisera filer samt översätta texter med hjälp av Chrome. Någon deltagare berättade även att hen fått prova på ChatGPT och börjat förstå AI.

För många har kursen bidragit till ökad trygghet i det digitala utrymmet och skapat en känsla av att hänga med i dagens samhälle.

Seniorer – collage

Digitala färdigheter och umgänge med andra

Både nybörjarkursen och fortsättningskursen har inneburit att deltagarna fått utveckla digitala färdigheter samtidigt som de fått möta andra med liknande intresse.

Många lyfter fram att den sociala delen, där man får umgås med. Kurserna bidrar inte bara till att öka den tekniska kompetensen utan även till att minska ensamheten. Även ledarna har fått mycket komplimanger ifrån deltagarna, de har tackats, hyllas och det finns en längtan efter fler träffar.

I Jönköpings län men även Kalmar, Kronoberg och Östergötlands län fortsätter Sensus att erbjuda kurser för att underlätta för fler att upptäcka det digitala väsendet och samhällets olika digitala verktyg.

Om du vill veta mer om våra kurser eller hur du kan delta, är du välkommen att kontakta oss.

Deltagarröster
Ville lära mig mer om min telefon och alla finesser. Trevlig kurs och deltagare och så har vi en jättebra ledare. Hon är som klippt och skuren för detta. Jag har lärt mig stänga av ljudet smidigt. Hur man laddar ner appar och använder dem. Lägga till bilder på mina kontakter. Lärt mig att använda alarmet och använda kalendern, få mer tid som skärmen lyser och höja och sänka ljudvolymen. En fantastisk förmån att kursen är gratis. Tack så jättemycket.

Solveig