Att tillsammans skapa ett hem för andra
- Mål 15 - Ekosystem och biologisk mångfald
- Hållbar utveckling
Existentiell hållbarhet handlar om såväl våra inre som yttre resor till ett mer hållbart liv. Det handlar om längtor, lärande, och att göra saker tillsammans och knyta an till platser och den natur vi alla är en del av. På Mötesplats Prästgården i Länghem har man under våren testat erbjuda en dag där deltagare fått vara del av att skapa en ny plats, ett nytt “rum” i trädgården, för att bidra till en mer hållbar framtid.
Den 17 maj genomfördes kursdagen “Bioboosta din trädgård”, då 15 deltagare gemensamt byggde ett hem för pollinatörer och insekter i Mötesplats Prästgårdens trädgård.
– Energin som uppstod när vi arbetade med händerna tillsammans var något alldeles extra, säger Therese Söderlind.
Kursledare var Katarina Berlin Thorell. Hon jobbar med Leader Sjuhärads projekt Eko-Boost som syftar till att svara an till de utmaningar vi ser inom miljö, klimat och hållbar utveckling. Tanken är att bidra till inspiration till konkreta insatser för biologisk mångfald för såväl individer som företag. De bästa lösningarna sker lokalt och Katarina säger så här om kursdagen:
– Vi improviserade en del utifrån den lokala platsen och la till min kunskap till detta.
Katarina hade en föreläsning på samma tema tidigare under våren på Mötesplats prästgården som också var välbesökt. Deltagare hade längtat efter att omsätta ord till handling och under denna dag fick de möjligheten.
– Många uppskattade det praktiska görandet, att man inte bara läser eller hör hur man ska göra utan tillsammans får skapa, berättar hon.
Den nya platsen i trädgården möjliggör också för nya möten, lärande och erfarenheter. Redan i September kommer Göteborgs stifts hållbarhetsengagerade att besöka detta hem till polinatörer för att lära mer om biologisk mångfald. Dessförinnan kommer också Mötesplats Prästgården att ha sitt 20-årsjubileum, där hela lokalsamhället bjuds in för att dela berättelser om platsen, och tillsammans skapa nya.
