Bild: Sara Granér

Tala Döden – tips och metoder

Alla tänker vi på döden då och då. Men det är inte så ofta som det finns forum för att prata just om döden. Här har vi samlat metoder och inspiration för dig som vill starta samtal om döden och reflektera över livets slut.

Att närma sig döden genom kulturen

Döden är en del av livet som vi alla tänker på då och då, men sällan pratar om. Genom att använda kultur som en ingång kan vi börja de viktiga samtalen om döden. Böcker, filmer, tv-serier och poddar erbjuder olika perspektiv och hjälper oss att närma oss detta ämne på ett mer naturligt sätt.

Våga prata om döden – det är ett viktigt steg mot att äga din egen död och förbereda dig för det oundvikliga.

En samtalscirkel om döden

Att starta en samtalscirkel om döden tillsammans med andra är enkelt. Det finns ett stort antal förslag på vad ni kan välja att samtala om. Kanske en poddserie om döden? Kanske en filmcirkel? Kanske en bokcirkel med facklitteratur? Eller så kan ni välja flera uttryck.

Vi läser böcker, ser på film, lyssnar på poddar och tittar på TV-serier med våra personliga "glasögon". Vi upplever genom våra erfarenheter, våra kunskaper, våra värderingar och våra personligheter. I ett samtal om döden kan vi få tillgång till varandras perspektiv, och synfältet kan vidgas.

Metoder för samtal om döden

Bok eller podd

För att starta en samtalscirkel baserad på en bok eller podd kan ni använd någon av metoderna från materialet Mänskliga Möten – Tips för Bokcirkeln . Där finns tre samtalsmetoder beskrivna:

  1. Samtal om skönlitteratur innebär att deltagarna väljer en bok gemensamt och använder specifika frågor för att strukturera och fördjupa samtalet om bokens innehåll och teman.
  2. Tala bok, tala liv är ett annat sätt att samtala om boken med de egna känslorna, erfarenheterna och existentiella frågorna i fokus.
  3. Samtal om facklitteratur innebär att deltagarna läser med penna i handen för att markera frågor, utmaningar och hopp, och sedan diskuterar dessa markeringar i gruppen.

Dessa metoder erbjuder olika sätt att strukturera och genomföra samtal i en bokcirkel beroende på om fokus ligger på det skönlitteratur eller facklitteratur. Metoderna som ursprungligen är framtagna för stöd till en bokcirklar fungerar lika väl för en poddcirkel.

Film eller tv-serie

För samtalscirklar baserade på filmer eller tv-serier rekommenderar vi metoden Tala Film – Tala Liv. Metoden främjar ett fördjupat samtal där deltagarna i mindre grupper om fyra till åtta personer delar sina personliga tankar och känslor som filmen eller tv-serien väcker, genom att fokusera på tre nycklar: en känsla, en person och en scen. Samtalet sker i en trygg och öppen miljö där varje deltagare får tala utan att bli avbruten och där personliga reflektioner respekteras och stannar inom gruppen.

Inspiration till samtal

Nedan hittar du länkar till resurssidor med tips på böcker, poddar, filmer och tv-serier som kan fungera som utgångspunkt för samtal om döden. Ämnet är oändligt, och de tips vi har valt ut är sådana som vi tycker är bra och som ger olika perspektiv på döden.

Starta cirkel

En studiecirkel innebär att du och dina vänner träffas och lär er nya saker ihop. Sensus kan ofta hjälpa till med lokaler, litteratur, tips och metoder och mycket annat som gör din studiecirkel rolig, intressant och lärorik.

Starta cirkel här