Hållbarhetsstuga och föreläsningar på Jamboree22

11 augusti, 2022
  • Friluftsliv
  • Hållbar utveckling

Vi var på plats under Jamboree22 med vår Hållbarhetsstuga och en rad föreläsningar. Scouterna är Sensus näst största medlemsorganisation och ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. I år var temat hållbarhet, och inte mindre än 11088 scouter samlades i Norra Åsum utan Kristianstad första veckan i augusti.

Jamboree22 är ett stort, nationellt läger som samlar hela den svenska scoutrörelsen och inbjudna gäster, både från Sverige och internationellt. Temat och tanken med en stor samling är att tillsammans utvecklar vi oss själva, varandra och världen.

Konceptet Hållbarhetsstuga togs fram våren 2020 med fokus att vårda, laga, återbruka och handla hållbart. Sensus samarbetar med Stina Lidvall och Outnorth i satsningen som fick en omstart efter pandemin.

– Vi erbjuder studiecirklar både digitalt och fysiskt. Konceptet fyller verkligen en funktion och hål i dagens samhälle. Det känns helt rätt med scouting, men tanken är att Hållbarhetsstugan ska leva i många av Sensus medlemsorganisationer, säger en av grundarna inom Sensus; Julia Carlbäcker.

Under Jamboree är den stora vinsten möjligheten till att mötas och då temat är hållbarhet är det viktigt för Sensus att hjälpa barn och unga göra verkstad av det som också är ett viktigt regionalt fokus för Sensus i Skåne och Blekinge. Helene Wilkens som är verksamhetsutvecklare inom Sensus säger:

Vi var inte beredda på det stora behovet att reparera tält, ryggsäckar, barnvagnar, skor som vi mött! Det är verkligen en succé! Vi har också haft många besökare i föredragstältet där fokus var unga och hållbarhet.

Vi lämnar lägret med många intryck och minnen samt ny kunskap och vänner!

Starta en Hållbarhetsstuga

Tillsammans lär vi oss att ta hand om, laga och skapa nytt av befintligt material. Kreativiteten har inga gränser och målet är att prylarna skall få ett nytt liv, kunna hålla längre och att vi tillsammans utgör en mindre belastning på planeten. Bra för både oss, plånboken och jorden samtidigt som det är kul!

Läs mer

Jamboree22