Välkommen till nya sensus.se

6 april, 2021

Sensus.se har uppdaterats med en rad nyheter som vi tror och hoppas känns som ett lyft för dig som besökare, vare sig du är ledare, vill börja samarbeta med oss eller är nyfiken på att veta mer om vilka vi är eller vad vi gör.

Med denna nya uppdatering lyfter vi vårt digitala hem till en ny nivå för dig som besökare. Våra ledare har nu en samlad plats för det som är relevant utifrån ledarrollen och våra samarbetssidor hoppas vi ska inpirera dig till nya eller fördjupade samarbeten.

Ledorden i arbetet har varit att göra vår webbplats relevant, guidande och aktiverande, där sistnämnda för oss framför allt handlar om att skapa relationer. Nyheterna är många, både de som syns och de som är dolda under huven, och sammantaget hoppas vi att det känns som ett rejält lyft för dig som besöker oss.

Nytt, tydligt formspråk och en kvalificerad sökfunktion är förmodligen det du som användare först och främst märker av i det nya. Därutöver tar nya artikelformatet Berättelser en stor plats på sajten. Med hjälp av berättelser beskriver och visar vi allt det vi gör tillsammans med våra medlemsorganisationer, samarbetsparter och ledare.

– Sensus.se ska vara en tydlig och tillgänglig plats att besöka, precis som med alla våra mötesplatser. Med nyheter som språköversättning, dynamisk listning av relevant innehåll och en hel del nytt vad gäller form och design får våra användare nu en mer konsekvent och behaglig upplevelse, samtidigt som vi gör innehållet mer relevant utifrån intresse, säger Siavash Vatanijalal, kommunikatör på Sensus studieförbund.

En relevant och relationsskapande webb

Sajtens innehållssidor som presenterar olika samverkansområden utgår från vår identitet och de kluster av verksamhetsområden vi arbetar med: Kultur och skapande, Livsfrågor och Rättigheter och hållbarhet. Bakom varje samlingsnamn finns många fler fokuserade ämnen och verksamheter.

Vi vill bygga relationer och mötas även på webben. Besökare får på sajtens sidor en både bred och djup inblick i vilka vi är och tack vare relevanta listningar av våra medarbetare är steget till att ta en första kontakt alltid nära.

Framtagen med digital partner

Arbetet är inte över i och med denna version. Sensus.se är en dynamisk produkt som kontnuerligt kommer att uppdateras. Ett arbete som görs tillsammans med vår digitala byrå Fröjd som vi har en lång relation med. Detta är den tredje stora omgörningen av sajten på ett decennium.

– Som kommunikatör har jag ofta många, många idéer i sådana här stora projekt och därför är det otroligt viktigt med en samarbetspart som förstår mig och talar samma språk. Med Fröjds medarbetare har just den kommunikationen varit till stor hjälp i hela processen. Det hjälper förstås att de har stor kunskap om oss och vår verksamhet samtidigt som de har stora digitala kompetenser och ambitioner, säger Siavash.

Just digitala ambitioner är vad Fröjd å sin sida ser som något Sensus bär och som blir inspirerande:

– På Fröjd känner vi oss hedrade att en än gång få förtroendet att lansera sensus.se. Sensus har alltid drivits av en hög digital ambition som är inspirerande och utvecklande för oss som byrå. Den nya webben vill vi ska spegla Sensus ambition såväl digitalt som verksamhetsmässigt. Målbilden för projektet har varit att göra Sensus breda verksamhet tillgängligare och innehållet mer relevant genom förnyad design, genomarbetad struktur och förbättrad funktionalitet, säger Anna Södercrantz, projektledare på Fröjd.

Vad är nytt?

Listan är lång och mycket är "under huven"-förbättringar. Men här är en lista på nyheter som absolut är värda att nämna:

  • Ny sökmotor och sökfunktion för hela sajten.
  • Ny design och nytt formspråk med något mildare varianter av våra profilfärger i paletten.
  • En global översätt-funktion – många av våra besökare behöver ibland får hela eller delar av sajten översatt till ett annat språk och nu har vi den funktionen inbyggd i sajten.
  • Ny meny på desktop med tydligare översikt.
  • Många nya sätt att lista information, allt från medarbetare och nyheter till cirklar, kurser och evenemang.
  • Berättelser – nya, redaktionella sidor för att berätta om all den verksamhet vi gör.
  • Förbättringar i PDF-produkterna som besökarna genererar på exempelvis kurs- och cirkelsidorna.

Mer som händer framåt

  • Ytterligare innehåll kommer successivt att läggas upp på sajten under de kommande veckorna.
  • Ny meny för mobila enheter som ska ersätta den som finns idag.
  • Vi jobbar mer med tillgängligheten och ska ser över hur vi kan skapa LL-versioner av det mest populära innehållet på sajten.

Feedback, frågor och funderingar

Vi älskar att få feedback och ser fram emot din. Hör av dig med vad du tycker eller om du har någon fråga eller fundering om vår nya webb. Du får givetvis också höra av dig med allmänna hejarop!

Mejla webben@sensus.se