Bild: Elisabeth Ohlsson

Äggen är slut – sceniskt körverk

31 augusti, 2022
  • Kultur och skapande

Det sceniska körverket Äggen är slut har vuxit fram efter intervjuer med kvinnor kring frågor som är viktiga när en står mitt i livet. I verket får vi höra en kör av kvinnor sjunga ut sina känslor, erfarenheter och drömmar.

Karlshamn och Kristianstad
Föreställningen ges på Stadsteatern i Karlshamn lördagen den 15 oktober och i Kulturkvarteret i Kristianstad söndagen den 16 oktober. Kören består av en damensemble från Karlshamns Kammarkör samt ytterligare korister från Blekinge och Skåne. Dirigent är Johanna Kraft – välmeriterad sångpedagog, körledare och sångerska från Karlskrona, slagverkare Emelie Sjöström – experimentell slagverkare och recitatör Annica Carlsson Bergdahl – initiativtagare, producent och intervjuare för körverket, boken och utställningen Äggen är slut.

Camilla Bengtsson, producent, berättar:

Det ska bli så himla roligt att få sätta upp det här körverket. Vad jag vet har inget liknande gjorts i våra trakter tidigare, så det blir unikt! I föreställningen samarbetar professionella och semiprofessionella aktörer med erfarna körsångare vilket ger en bra dynamik som utmynnar i ett tankeväckande och häftigt resultat!

Intervjuer med kvinnor mellan 50 och 73 år

Övergångsåldern är en period i allas liv som det är ganska tyst om. Det ville Annica Carlsson Bergdahl ändra på. Utifrån intervjuer med kvinnor mellan 50 och 73 år formande hon utställningen och körverket Äggen är slut. Utställningen visades i vintras på Regionmuseet i Kristianstad och nu sätts körverket upp med en damensemble bestående av korister från Karlshamns Kammarkör med flera som sjunger och agerar på scen.

– Texterna i körverket är underfundiga och roliga och alla vi som nu hunnit bli lite äldre, känner igen oss i mycket, avslutar Camilla.

Föreställningen är ett samarbete mellan A Cappella South Sweden, Karlshamns Kammarkör, Karlshamns kommun, Kristianstad kommun, Kulturrådet, Musik i Blekinge, Musik i Syd, Musikskolan i Karlshamn, Regionmuseet Kristianstad och Sensus studieförbund.

Läs mer

Äggen är slut