Bild: Anna Sundström
Här har vi samlat tre studiematerial som kan användas ihop med utställningen och fotoboken Adamah – heliga ord på heliga kroppar för att fördjupa upplevelsen.
Utställningen Adamah – heliga ord på heliga kroppar syftar till att ge ny energi till diskussionen om minoriteters möjligheter och hbtqi+ frågor. Genom att smälta samman Bibelns rika metaforik, teologiska tolkningar och visuella uttryck, vill Adamah fördjupa och betona aspekter av människans okränkbara värde. Utställningen strävar efter att bidra till en djupare förståelse för vad det är att vara människa och främja en inkluderande gemenskap utan sprickor av klass, funktionalitet, etnicitet, ålder, sexualitet och könsidentitet.
Till utställningen finns ett tillhörande fördjupningsmaterial som inkluderar en fotobok, målgruppsanpassat fördjupningsmaterial samt fotoförstoringar.
Fördjupningsmaterialen består av tre studiehandledningar som Sensus tagit fram:
Denna metod främjar ett fördjupat samtal där deltagarna delar med sig av de tankar och känslor som bilderna väcker. Fokus ligger på den personliga upplevelsen och konstens innehåll, utan att värdera bilderna. Metoden är idealisk för mindre grupper om fyra till åtta personer och tar cirka 45 minuter.
En handledning för att leda konst- och bildsamtal med barn och unga. Den betonar vikten av att samtala om existentiella frågor på ett sätt som bygger på tillit och lika villkor. Genom att använda konst som uttrycksform kan samtalen främja psykisk hälsa, jämställdhet och demokrati bland barn och unga.
Regnbågsnyckeln är en processmodell som syftar till att skapa en mer inkluderande kyrka genom utbildning och reflektion. Detta studiematerial är ett komplement till Regnbågsnyckeln och stödjer studiecirklar som använder utställningen som central del av lärandet, med fokus på mångfald och inkludering. Studiehandledningen erbjuder sju träffar med olika teman och övningar för att utveckla visioner för en mer inkluderande församling.
Hbtqi+ personer gestaltar heliga texters vokabulär med sina kroppar i en fotoutställning om nio bilder. Med ord från bibeln och psalmboken skriven på bar hud är kroppen och bokstäverna i fokus. Ordens betydelse smälter samman med det personliga uttrycket varje modell bär med sig från sitt liv.
Fotoutställningen är sammanställd av Petra Guteskär, projektansvarig präst, Sofi Ogestad, teologstudent, och Pia Tofténius, domkyrkopedagog. Fotograferat av Anna Sundström för Visby domkyrkoförsamling i samarbete med Universitetskyrkan Uppsala Campus Gotland.
Fotoutställningen uppfördes första gången i Visby Sankta Maria domkyrka i samband med Gotlands mångfaldssatsning Existens22
Läs mer på svenskakyrkan.se/visby/adamah