Kom igång med YouTube Live från mobil eller dator

Det är smidigt och enkelt att sända live på YouTube, antingen via mobilappen (om du har många följare) eller via din dator med USB-/webbkamera.

Med YouTube Live kan du enkelt nå en publik på en plattform som är beprövad och stabil. Precis som när du streamar på Facebook finns det här möjlighet att interagera med tittarna i realtid genom kommentarer.

Det finns flera sätt att sända live på YouTube. Här går vi igenom de två enklaste: via mobilappen eller från en dator med webbkamera. I en separat artikel beskriver vi hur du också kan streama live med extern utrustning.

Verifiera ditt konto först

Oavsett hur du vill börja streama på YouTube, måste ditt YouTube-konto (egentligen din YouTube-kanal) vara verifierat, vilket görs genom att du knyter ett telefonnummer till ditt YouTube-konto, och bekräftar det med en SMS-kod. Du får en fråga om att verifiera ditt konto första gången du försöker sända live (eller ladda upp ett filmklipp längre än 15 minuter) om ditt konto inte redan är verifierat.

Läs mer om att verifiera ditt YouTube-konto här, eller se se direkt om ditt konto är verifierat eller inte genom att gå till youtube.com/verify (se till att du är inloggad i ditt konto redan).

Från YouTube-mobilappen

Det absolut enklaste (men också delvis det svåraste sättet) att sända live på YouTube är att använda YouTubes egna mobilappar. Med rätt förutsättningar är det bara att starta appen och trycka på Live-knappen för att komma igång. Men det är just förutsättningarna som sätter käppar i hjulen för många – du måste nämligen ha minst 1000 prenumeranter på din YouTube-kanal för att funktionen för livesändning ska aktiveras i mobilappen.

Och som många snabbt märker är det inte det allra lättaste att samla ihop 1000 prenumeranter. Men medan du bygger upp ditt livesändningskonto och samlar fans och prenumeranter kan du streama utan några som helst krav genom din dator och en webbkamera, vilket du kan läsa mer om här nedan.

Från en webbkamera

Genom webbkameran på en dator går det nästan lika enkelt att börja sända live. Istället för att göra det från mobilappen gör du det från en webbläsare (helst Chrome) på din dator.

Logga in på YouTube, gå till studio.youtube.com och klicka på "Skapa"-ikonen (Create) uppe i högra hörnet och sen "Sänd live" (Go live).

Kom igång med YouTube Live från mobil eller dator - steg 1

I vänstermenyn klickar du nu på kamera-ikonen, som gör att din webbkamera blir videokällan till din sändning.

Kom igång med YouTube Live från mobil eller dator - steg 1

I rutan i mitten på skärmen skriver du en titel och beskrivning för din livesändning. Du väljer också sekretessnivån för sändningen; antingen privat, offentlig eller olistad där den sistnämnda kan nås av alla som har länken (men den blir ej sökbar för andra).

Spara informationen om sändningen och klicka dig vidare så ser du miniatyren av det din webbkamera ser. När du vill börja sända så att andra kan se så klickar du på "Sänd live" (Go live). När du är klar klickar du på "Avsluta stream" (End stream).

Din avslutade sändning sparas automatiskt i din kanal utifrån de sekretessinställningar du valt, och du kan i efterhand göra smärre redigeringar som att sätta start- och slutpunkt och välja en förhandsvisningsbild.