JÖNKÖPING

Hållbar folkbildningsvecka: Demokratisoppa Hotad demokrati – hur kan vi försvara den?

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2023 är inkludering.

Datum

17 november 2023

Dag

Fredag

Tid

Kl 12:00 - 13:00

Pris

Kostnadsfritt

Föreläsning med Europaparlamentarikern Carina Ohlsson
Hotad demokrati - är det vi?

För första gången sedan Berlinmurens fall backar demokratin i världen och ojämlikheten växer. Till följd av detta minskar inkludering av olika röster i debatten. Personer med annan etnisk bakgrund, barn och kvinnor utestängs i allt högre grad från inflytande i samhället. Ökade klyftor och minskad inkludering leder till ökad skepticism, och sökandet efter enkla lösningar växer. Det håller utvecklingen av jämställdhet och jämlikhet tillbaka. Men vad fylls i det vakuum som skapas när demokratin minskar? Hur ska vi hantera bakslag för tidigare segrar vi trodde var givna? Hur ser vi till att demokratin upprätthålls och inkluderar många röster, åsikter och perspektiv på vad ett gott liv innebär för alla.

Carina Ohlsson är Europaparlamentariker, feminist och tidigare ordförande för Unizon och S-kvinnor.  

Sopplunch 
Soppa serveras ifrån 11.30.

Arrangörer 
Demokratisoppa i Jönköpings län arrangeras av Sensus Östra Götaland, Sida/Den globala skolan och Europa Direkt Jönköpings län.

Agenda 2030:
Detta arrangemang kopplas till mål 5 - Jämställdhet, mål 10 - Minskad ojämlikhet och mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen i Agenda 2030.

Hållbar folkbildningsvecka:
Det här arrangemanget är en del av Sensus hållbara folkbildningsvecka. Ett nationellt initiativ för att uppmärksamma det arbete som vi och våra samarbetsparter gör inom ramen för de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Veckorna innehåller både digitala och fysiska arrangemang som är öppna för alla. 

Se hela programmet här.

Arrangemangsnummer: 605789

Kontaktperson

Kontor