Bild: Fredrik Lundblad

Vi möter fjällen när de är som allra vackrast

8 juni, 2021
  • Friluftsliv
  • HR och ledarskap
  • Arbetsliv

”Jag tror det händer någonting när man är i rörelse. Det ger nya perspektiv. Och samtidigt är det friskvård.” säger Olivia Wahlby, utbildningsansvarig på Vårdförbundet. Vi är på ledarskapsutbildning i Grövelsjön. Det är i början av september 2020 och vi möter fjällen när de är som allra vackrast med alla höstfärger.

Själv har jag rest från Göteborg och anlänt sent på tisdagskvällen till STF’s fjällstation i Grövelsjön i norra Dalarna. Tillsammans med tio andra främlingar deltar jag i Ledarskap i rörelse, en ledarskapsutbildning i vandrande form. Varje dag har ett eget tema som på olika sätt handlar om ledarrollen. Och vandringarna bjuder på härliga naturupplevelser allt ifrån kalfjäll med fantastiska vyer till vandring i vacker fjällskog.

Redan någon vecka före kurstart presenterade vi oss för varandra på den digitala studieplatsen, så när vi samlas första kvällen för gemensam middag känns det nästan som vi redan känner varandra. Nästa morgon ger vi oss ut på den första av tre dagsetapper. Vandringen är relativt enkel och sker i kuperad terräng. Vi går mellan 10 och 20 km per dag.

”Jag dras till det här med folkbildning och Sensus inriktning på det”, säger Olivia. ”Och jag tilltalas väldigt mycket av att vara ute i naturen samtidigt som jag lär mig någonting.”

”Att vandra och lära sig har bidragit till en djupare förståelse av både mig själv och andra,” tycker Jeremija Isakovic. Han arbetar på Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället.

”Att vandra och samtidigt utbilda sig är ett mycket bra format för att snabbt kunna applicera och tillgodogöra sig både teori och praktik”, avslutar han.

Deltagarna kommer från flera olika branscher och verksamheter, allt från ideell sektor, myndighet, fackförbund och Svenska kyrkan till privat näringsliv. Blandningen bidrar till intressanta samtal och erfarenhetsutbyten.

Ulrica Sjöström, kantor i Svenska kyrkan, är väldigt förtjust i konceptet att kombinera vandring och utbildning. ”Jag valde att åka på den här utbildningen för att jag tilltalas så mycket av att få tänka medan jag rör mig. Och det har varit en fantastisk resa och fantastiska dagar. Jag har fått många verktyg, begrepp och ord att ta med mig hem och fundera på när det gäller mitt ledarskap.”

Katharina Persson och Fredrik Hedlund från Sensus är ansvariga utbildare. Katharina har stor erfarenhet som utbildare och processledare inom vuxnas lärande, ledarskap, grupputveckling och lärande på nätet. ”Forskning visar att rörelse genom till exempel vandringar hjälper oss att reflektera på ett effektivare och mer obehindrat sätt”, berättar Katharina Persson.

Fredrik har lång erfarenhet av att arbeta med processledning, grupputveckling och nya sätt att leda och organisera. Fredrik är teolog och pedagog i grundutbildning och har genomfört en MBA - Executive Master of Leadership & Management.

Tillsammans har de lett ett flertal utbildningar bland annat på Santiago de Compostela, Kullaleden och nu senast i Grövelsjön.

”Vi har vår grund i folkbildningen och folkbildningens metoder som innebär utveckling och lärande i mänskliga möten”, betonar Fredrik.

En annan deltagare som jag lär känna under dagarna är Jan Olof Nordström, samordnare för Ideellt forum i Svenska kyrkan. Jag frågar vem han skulle rekommendera att gå kursen. ”Kursen passar egentligen alla som vill utveckla sig själv och sitt ledarskap. Kanske framför allt den som förutom kläder och annat som behövs också packar ner nyfikenhet, öppenhet, vilja att lära och dela med sig till andra, i ryggsäcken.”

Själv tar jag med mig en mängd bra saker från dessa dagar. Förutom många verktyg, insikter om mig själv samt nya bekantskaper så packar jag även ner tio post-it lappar med positiva omdömen om mig själv. Alla deltagare har fått skriva en sak som de uppskattar med sina kurskamrater. Det både smickrar och generar.

Och det jag har uppskattat allra mest är mötet med andra och att ge och ta emot möjligheten till utveckling. Jag gillar det!


Text och bild:
Fredrik Lundblad

Ledarskap i rörelse

Ledarskap i rörelse är en ledarskapsutbildning i vandrande form. Utbildningen vänder sig till dig som vill utveckla ditt ledarskap, den passar både för dig som vill utveckla ditt självledarskap och för dig som har en formell ledarposition.

14-17 september 2021 är det dags för en ny ledarskapsutbildning i Grövelsjön.

Läs mer