Bild: Mac Ruzic

Die Neuen Schweden: Sensus överbryggande mellanrumsaktör för svensk och tysk musikbransch

28 september, 2023
  • Musik – Band och artister

År 2023 markerade ännu ett framgångsrikt år för projektet Die Neuen Schweden, organiserat av Sensus studieförbund och PR-bolaget Better Things (Berlin) i samarbete med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Projektet, som startade 2015, har blivit en välkänd plattform för att introducera svenska musikakter till den internationella musikbranschen, med särskilt fokus på den pulserande musikscenen i Berlin.

Sensus, som spelar en central roll i projektet, fungerar som en mellanrumsaktör och skapar viktiga möten mellan artister, band och olika aktörer inom musikbranschen. Genom att erbjuda en plattform för dessa möten, arbetar Sensus för att skapa och stärka relationer som kan leda till framtida samarbeten och gemensamt arbete.

År 2023 var inget undantag. Efter att ha mottagit ansökningar från närmare 120 svenska band och artister, valdes 7ebra, Namelle, deepaak, MELÉN, Lovi Did This och Shadi G ut av en tysk fokusgrupp för att delta i projektet. Dessa akter fick med stöd av Sensus chansen att ta steget ut på den internationella musikscenen.

Förberedelserna började långt innan resväskorna packades. Genom en digital studiecirkel fick de utvalda akterna lära sig mer om den tyska musikbranschen, hur den fungerar och vilka typer av samarbeten som kunde hjälpa dem att ta sina musikprojekt vidare. De fick också hjälp att skapa ett elektroniskt presskit, ett viktigt verktyg för att presentera sin musik för potentiella samarbetspartners.

Studiebesök, nätverkande och livespelning i Berlin

När september kom var det dags att resa till Berlin. Under tre intensiva dagar fick de svenska akterna möjlighet att presentera sig och sin musik för den tyska musikbranschen genom liveframträdande, möten och studiebesök. Linnéa Jonsson är verksamhetsutvecklare på Sensus och har arbetat med Die Neuen Schweden i flera år. Hon menar att ett av projektets styrkor ligger just i möjligheten för de utvalda akterna att nätverka och bygga relationer med viktiga aktörer i musikbranschen utanför Sveriges gränser. Hon säger:

Musiklivet verkar i en internationell kontext. Därför är det extra värdefullt att vi som studieförbund, genom projekt som Die Neuen Schweden, kan stötta svenska band och artister i deras utveckling mot en musikkarriär på den internationella marknaden.

Höjdpunkten för veckan var en livespelningen på Badehaus i Berlin, där de svenska akterna fick möjlighet att visa upp sin musik för en livepublik med inbjudna gäster från den tyska musikbranschen. Det var en kväll fylld av musik, mingel och nätverkande – och ett viktigt steg för de svenska akterna på deras resa mot den internationella musikscenen.

DIE NEUEN SCHWEDEN 2023