Bild: Utbildningsradion (UR)

Vad gör vi om kriget kommer?

15 maj, 2025

Vi har alla hört om den höjda terrorhotnivån, om att kriget kan komma till Sverige och att vi måste preppa. I UR:s programserie "Sverige, krisen och jag" undersöker Kristoffer Ahonen Appelquist hur det står till med Sveriges krisberedskap. Tillsammans med bland annat Sensus har UR tagit fram studiematerial till hjälp för viktiga och spännande diskussioner i grupp!

Världen och vårt lilla Sverige förändras snabbt. Krig, terror, pandemi och extremväder. Vi bombas med information och uppmaningar om hur vi ska förbereda oss och att vi ska vara vaksamma. Men vad har jag som medborgare för ansvar och vad kan jag förvänta mig att samhället ska sköta?

– Jag vill veta hur det står till med de här frågorna och lära mig mer om kommande hot, vad rädslan gör med oss och hur man ska förbereda sig, om man nu ska förbereda sig, inleder Kristoffer Ahonen Appelquist i UR:s nya programserie "Sverige, krisen och jag".

I totalt sex avsnitt besöker Kristoffer olika platser, träffar experter och får lära sig mer om vår beredskap och vad en själv kan göra för att förbereda sig. Han träffar forskare, makthavare, psykologer och vanligt folk i sin jakt på kunskap.

Anna Burack

Sensus en del i framtagande

Inför framtagandet av serien fungerade Sensus tillsammans med två andra studieförbund som referensgrupp för UR genom hela processen. Från synopsis till färdigt manus och de färdiga avsnitten.

– UR har ett folkbildningsuppdrag och sett till att vi hanterar kriser mycket bättre genom att samarbeta är den här serien ett väldigt viktigt verktyg för oss som land. Vi har alla på ett eller annat sätt märkt av och påverkats av att samhället känns mer osäker nu än för 10 år sedan, säger Anna Burack, verksamhetsutvecklare på Sensus.

Anna beskriver serien som ett bra sätt att få stöd och hjälp med hur man ska tänka och leva när det kommer till yttre hot som krig, terror, naturkatastrofer och pandemi.

– Lite mer kunskap gör oss lite mindre oroliga och Kristoffer Ahonen Appelquist gör det lätt att ta till sig fakta i dessa frågor. Jag kände själv att det väcktes massor av funderingarvefter att ha sett avsnitten och jag bar på en känsla att jag vill berätta för någon om de tankar och känslor som dök upp i mig.

Ta hjälp av UR:s studiehandledning

Ett sätt att hantera sin oro och rädsla för yttre hot är att diskutera tillsammans med andra. För att underlätta diskussioner kring de olika avsnitten har UR skapat en studiehandledning innehållandes frågor, uppgifter och tips som kan gör att ni själva kan lära er mer.

Studiehandledningen finns i två olika format:

  • Som PDF-fil som kan skrivas ut eller läsas på en skärm, perfekt för er som vill träffas fysiskt i er samtalscirkel.
  • Som ett digitalt material via Sensus digitala lärplattform Learnify, perfekt för er som vill genomföra er samtalscirkel på distans.

Se serien

Titta på serien "Sverige, krisen och jag" på UR play