Bild: Eugene Chervony

Ukrainsk kör kommer till Lund

11 oktober, 2023
  • Kultur och skapande

Alla som har sett HBO-serien Chernobyl har också hört den ukrainska kören Homin. Männen i kören sjunger filmens soundtrack, den ukrainska sången "Vitjnaja pamjat". Den 21 oktober uppträder Homin på Lund Choral Festival.

Homin grundades 1988 i Lviv där den sedan 2003 har status som Lvivs kommunala kör, med den konstnärliga inriktningen att vårda och utveckla den ukrainska sångtraditionen. Homin har blivit populär inte bara hemma i Ukraina utan även utomlands, och sedan krigsutbrottet har kören intensifierat sitt arbete att sprida ukrainsk körkonst i världen och på hemmaplan.

Sedan våren 2023 är Homin en blandad kör. Tack vare ett extraordinärt utresetillstånd utfärdat av den ukrainska försvarsministern själv får vi höra kören live under Lund Choral Festival då de kommer till Domkyrkan med en egen lunchkonsert samt medverkar i söndagens gudstjänst. Med sig har kören sin dirigent Vadym Jatsenko (på bilden ovan).

CHE09715

Lund Choral Festival

Lund Choral Festival, festivalen som förenar körgemenskap och sångarglädje med riktigt bra liveupplevelser, äger rum 16 – 22 oktober i flera lokaler i Lund. Staden fylls med körsång från det lokala och regionala körlivet, spännande gästspel från när och fjärran och över genregränserna, föreläsningar, körmaraton och allsångskonsert för de allra minsta. En festivalvecka med nära tjugo programpunkter, de allra flesta helt gratis, för dig att frossa i!

Läs mer på lundchoralfestival.org.

Lund Choral Festival arrangeras av Musik i Syd i samarbete med Sensus studieförbund, Lunds kommun, Euro finans AB, Lunds Allahelgonaförsamling, Lunds Domkyrkoförsamling, Dalby Församling, Magle Konserthus och Stadshallen.