Bild: Jens Eklund

Tim Bergling Foundation och Sensus öppnar musikstudio i Umeå

10 april, 2024
  • Friskvård och hälsa
  • Kultur och skapande

Idag, 10 april, inviger Tim Bergling Foundation sin andra musikstudio i landet inom ramen för Studios – For A Better Day. Den här gången tillsammans med Sensus studieförbund. Genom denna studiosatsning vill de nå fler unga och sänka trösklarna genom att erbjuda en kostnadsfri aktivitet under fritiden, där alla ska känna sig välkomna och trygga. Platsen är Labbet i centrala Umeå som är en del av Sensus studieförbund.

En rapport från MUCF om ungas fritid visar att särskilt bland unga som bor i områden med socioekonomiska utmaningar uppger drygt 30 procent av de tillfrågade att de hindrats från att delta i fritidsaktiviteter för att dessa har varit för dyra eller för att de haft svårt att ta sig till dem. Med Studios – For A Better Day vill Tim Bergling Foundation nå alla unga men ser även möjlighet att nå nya målgrupper.

– När staten minskar sina anslag till studieförbund och kulturskolor får vi som privat aktör en oerhört viktig roll. Genom att vi går in och finansierar studior, kan vi skapa en kreativ och trygg miljö för barn och unga att träffa vuxna och bli sedda, säger Joanna Stassos Wolf, projektledare på Tim Bergling Foundation i ett pressmeddelande.

Stiftelsen öppnade sin första studio i House of Tensta 2022 och fortsätter nu närmast till Labbet i Umeå där en helt ny verksamhet startar 10 april som en del i projektet Studios – For A Better Day. Målet är att öppna musikstudioverksamheter runtom i landet där det behövs som mest. Fler musikstudior är planerade att öppnas under året.

– Vi är stolta och förväntansfulla över att vi tillsammans med Sensus studieförbund får öppna vår nästa musikstudio i centrala Umeå, så att många ungdomar kan erbjudas möjlighet att lära sig producera musik men också utveckla en redan påbörjad musikproduktion. Musik och känslor är starkt besläktade och vi kommer tillsammans med Sensus att utforma studiecirklar för ungas välmående och framtidstro med en koppling till musikstudioverksamheten, säger Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation.

Daniel Mikaelsson, enhetschef för Musik & Kultur på Sensus Norrland, säger:

– I Sensus stora folkbildningsverksamhet inom både musikproduktion och existentiell hälsa möter vi många barn och unga. Genom detta samarbete med Tim Bergling Foundation fortsätter vi att utveckla studiecirklar som kombinerar musikskapande och samtal om livet. Trots tider av nedskärningar för studieförbunden, har vi stora förhoppningar om att studion ska myllra av studiecirklar där unga personer skapar musik och främjar sin psykiska, existentiella hälsa. Tillsammans rustar vi nästa generations musikproducenter på ett hållbart sätt, både som musiker och som människor.

Det är många engagerade aktörer involverade i projektet i Umeå och Christian Alehagen, chef varumärke och samhällsansvar på OBOS fortsätter:

– För unga människor kan musik göra stor skillnad i livet för välmåendet. Forskningsstudier visar hur musik påverkar våra kroppar, hjärnor och känslor. Den har en ”botande” effekt, skänker glädje och inte minst skapar den relationer och formar ens identitet. För OBOS är det självklart att vi vill vara med och bidra till allt detta positiva.

Studion i Umeå är ritad av Aviciis tidigare studiodesigner Jens Eklund som också kommer att närvara under invigningen den 10 april.

– Vi ser fram emot att öppna fler musikstudior i Sverige under 2024 så att ungdomar på fler orter får tillgång till musiken och sin kreativitet, avslutar Klas Bergling.