Sensus studieförbund får miljonbidrag för fortsatt AI-utveckling

11 november, 2024
  • Data och IT
  • Digitalisering
  • Digital delaktighet

Ett innovationsstöd från Folkbildningsrådet möjliggör vidareutvecklingen av en AI-applikation för studieförbunden. Sensus är huvudsökande organisation och projektet siktar på att skapa ett integrerat stöd för folkbildningens aktörer.

Sensus studieförbund har beviljats ett innovationsstöd på närmare 3 miljoner kronor från Folkbildningsrådet för att vidareutveckla en AI-applikation för studieförbunden. Projektet genomförs i samverkan med de medsökande studieförbunden Bilda, NBV, Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan.

Satsning på gemensam AI-plattform
Målet med projektet är att färdigställa och vidareutveckla en AI-applikation som Sensus redan tagit fram i en första version. Applikationen är tänkt att fungera som ett integrerat stöd för medarbetare, ledare och förtroendevalda inom folkbildningen.

– Det beviljade innovationsstödet skapar stora möjligheter för oss och våra medsökande att skapa något riktigt användbart för flera olika målgrupper. Det känns extra kul att göra detta studieförbundsgemensamt, säger Siavash Vatanijalal, AI- och digitaliseringschef på Sensus.

Funktioner och integrationer
Applikationen kommer att inkludera flera avancerade funktioner:

  • Integrationer med IT-miljöer som Microsoft 365 och Teams
  • Koppling till studieförbundens verksamhetsadministrationssystem Gustav
  • Mediegenerering och webbsökningar
  • Centralt administrerade assistenter för olika typer av uppgifter

En viktig aspekt i utvecklandet är användarvänlighet, vilket ses som avgörande för att underlätta utforskandet av generativ AI inom studieförbunden.

Flexibilitet och framtidssäkring
En grundläggande princip i projektet är att AI-applikationen inte ska vara beroende av en specifik leverantör. Detta möjliggör byte av AI-leverantör vid behov, vilket är särskilt viktigt i en tid av snabb AI-utveckling.

– Utvecklingstakten i detta teknikområde är nästan obegripligt snabb. Att låsa in oss till en enda leverantör är inte vettigt. Med denna AI-chattklient kan vi med ett knapptryck byta till i princip vilken underliggande AI-modell som helst, vare sig om det är en kommersiell eller en med öppen källkod som kan driftas i egen IT-miljö, förklarar Siavash.

Projektets tidplan och mål
Projektet påbörjas vid årsskiftet och pågår i 18 månader. Redan från start och parallellt med vidareutvecklingen kommer ett fokus för varje medsökande studieförbund vara att påbörja praktiskt utforskande av AI-användning och metodutveckling med hjälp av AI. Ju längre in i projektet desto bättre teknisk plattform för det utforskandet.

Efter projektets slutförande kommer applikationen enkelt kunna distribueras och driftsättas hos andra studieförbund och närliggande organisationer.

AI-bild 2