Sensus Skåne-Blekinges folkbildarpris går till Ana Catalán

18 maj, 2022
  • Dans och teater
  • Pedagogik och ledarskap

Sedan 2021 delar Sensus i Skåne och Blekinge ut folkbildarpris två gånger om året. Den 16 maj delas priset ut i Skåne. Denna gång går priset till Ana Catalán.

Ana Catalán får priset med följande motivering:

Ana Catalán är en ledare som i sitt folkbildningsuppdrag använder dansen som grund för sina deltagares utveckling. Hon brinner för dansen och historien runt den men även för människor och deras möjlighet till rörelse och samvaro. Ana vill skapa platser dit människor kan komma och känna en gemenskap, utmana sig själva och i längden tro mer på sig själv.

Ana är pedagogisk och skapar i sitt ledarskap en miljö där alla, från en nybörjare till en mer avancerad dansare känner sig sedd, utmanad och kompetent. Med en inkluderande pedagogik lägger hon inte bara fokus på rörelse och takt utan också på hälsa, välbefinnande och personlig utveckling. Delar som alla bidrar till både till delaktighet i kulturaktiviteter till egenmakt och engagemang.

Ana har förmågan att se kunskap och möjlighet till utveckling i alla människor.

– Det är våra fantastiska ledare som gör vår verksamhet möjlig, säger Anna Thim, enhetschef för demokrati och rättigheter på Sensus Skåne-Blekinge. Utan ledarna hade vi inte kunnat skapa intressanta studiecirklar.

Sensus Skåne-Blekinges folkbildarpris

Sedan 2021 delar Sensus Skåne-Blekinge ut folkbildarpris två gånger om året, den 16 maj i Skåne och den 10 november i Blekinge.

Den 16 maj har vi valt för att Elin Wägner föddes i Lund denna dag år 1882. Den 10 november år 1876, föddes Ebba Hultqvist som senare blev politiskt aktiv i Sölvesborg. Båda dessa kvinnor har i sina gärningar stått upp för demokrati, jämlikhet och bildning. Det är värden som Sensus vill lyfta fram. Vi gör det genom att hylla våra cirkelledare.