Bild: Krakathoa

Rockgala ska hjälpa hemlösa i Västervik

21 mars, 2024

Långfredagen den 29 mars är Sensus med och arrangerar en musikgala som för att samla ihop pengar till hemlösa i Västervik. Tankarna väcktes hos musikjournalisten Stefan Johansson efter det att en man hittats död på en offentlig toalett i Västervik i slutet av förra året.

Bakgrunden till att galan arrangeras är att hemlösa i Västervik kan bli av med sitt natthärbärge om kommunen inte förlänger avtalet som går ut nu i mars.

– När den här mannen dog i höstas ställde sig fler västerviksbor upp och sa ”vi vill inte ha det så här”. Med den här galan ska vi samla ihop så mycket pengar vi bara kan! Samhället är vi tillsammans, måttet på hur bra vi är är hur vi behandlar den svagaste. Kan jag hjälpa till med att hemlösa i Västervik ska få några millimeter mer hopp, har jag gjort mitt, säger Stefan Johansson.

Inträdet till galan är gratis, istället uppmanas besökare swisha pengar till organisationen Vinternatt som stöttar stadens hemlösa och utsatta.

Pierre och Stefan_Västervik
Pierre Andersson och Stefan Johansson.

Lokala rock- och metalband på scen

Välgörenhetsgalan arrangeras på Bryggaren och på scen står lokala band, till största del från rock- och metalgenren.

– Men Dimpker Brothers flyger hit från USA. De är Västerviksbördiga och det var i en av Sensus replokaler som det började för dem en gång i tiden, berättar Pierre Andersson, verksamhetsutvecklare Sensus.

Flera av de nio akterna som står på scen under kvällen har anknytning till Sensus, bland annat Krakathoa, Gloomtide, Besväret och Noztalgica. Med så många akter kommer schemat att bli tight, men Pierre har full koll.

– Vi satsar på att genomföra helgjuten kväll med fokus på att alla ska ha kul och må bra. Det här kommer bli en skitbra rock'n'roll-kväll med ett gott syfte, säger Pierre.

– När jag fick den här idén var Pierre den första jag pratade med. Han är den bästa ljudteknikern jag har träffat och har bra koll allt från ljud till ljus. Med honom bakom spakarna känner jag mig trygg, säger Stefan.

Swedish homeless aid

Alla kan hamna på botten

Stefan har bevakat musikvärlden under många år. Under åren har han intervjuat några av de allra största rockstjärnorna. På nära håll har han sett droger, alkohol och missbruk.

– Genom åren har jag träffat musiker som som sedan supit ihjäl sig, en av dem var Steve Clark i Def Leppard. Alla kan hamna på botten.

Det här är inte första gången Stefan samlar in pengar med hjälp av musikens kraft. På 80-talet samlade han Sveriges hårdrockselit för att spela in välgörenhetssingeln "Swedish Metal aid", inspirerad av brittiska Band Aid.

– Rock'n'roll är en urkraft. Står alltid på underdogens sida, slår alltid uppåt. Rock har alltid varit viktigt på det sättet. Rock i alla dess former är ett sätt att uttrycka ilska och vanmakt.

Vill du bidra till välgörenhetsgalan?

Under kvällen uppmanas besökare och allmänhet att swisha till organisationen Vinternatt, en ideell organisation som arbetar med att skapa livskvalitet för utsatta och hemlösa personer. Här kan du läsa mer om deras arbete.

Har du inte möjlighet att närvara i Västervik kan du ändå bidra till galans syfte genom att swisha valfri summa till 123 5999 453. Märk swishen med ditt namn och rockgala, så visar vi tillsammans att musik kan göra skillnad!