Bild: Mattias Åström

Planeringen för East Pride är i full gång

3 maj, 2024
  • Demokrati och rättigheter

Sensus studieförbund deltar återigen i East Pride i Norrköping den 25 maj och samordnar paraden och efterfesten. Vi ser de fram emot att fira allas rätt att älska och vara sig själva. Veckan kommer även att innehålla föreläsningar, utställningar och evenemang.

Sensus är som alltid stolta att vara en del av East Pride i Norrköping. Det största vi gör tillsammans är samordningen av själva paraden, men sedan förra året är vi även involverad i bland annat efterfesten tillsammans med den lokala arrangörsföreningen Klubb Republik.

I år blir paraden och festen av lördagen den 25 maj och vi hoppas att så många som möjligt vill komma och manifestera för alls rätt att älska och allas rätt att vara sig själva.

Att arrangera en prideparad är inte helt lätt. Förra året gick över 5000 personer med i paraden i Norrköping och det är mycket som ska klaffa i logistisken.

“Årets utmaning är att dom bygger om i folkparken där paraden ska avslutas, så det är lite avspärrningar för byggarbetsplats vi behöver ta hänsyn till", säger Kristin Rannamaa från East Pride. ”Det kommer bli bra, men vi skulle aldrig klara det utan alla fantastiska funktionärer”.

East Pride i Norrköping är inte bara en parad utan en hel vecka fylld med allt från viktiga föreläsningar till intressanta utställningar och roliga fester. Hos Sensus på Teatergatan i Norrköping händer en del olika saker under veckans gång.

Till exempel Låna en Poly i samarbete med Polyföreningen. Ett koncept där en kan träffa personer som lever i flersamhet, ställa frågor och på så sätt minska fördomar.

pride2023__mattias_astrom_mafoto.net83.jpg
BILD: MATTIAS ÅSTRÖM

Transsammans håller en föreläsning om Transkunskap, där de utgår från boken “Transkunskap - handbok för anhöriga och organistionen Noaks Ark håller tillsammans med Region Östergötland en digital lunchföreläsning om hiv och hiv-testning.

“Dessutom händer ju massa annat bra på andra platser i stan”, säger Gabriella. “Programmet släpps snart, så håll utkik!”

Mer information

East Pride sker i Norrköping den 20-26 maj. Vill du engagera dig eller bara veta mer? Läs mer på eastpride.se