Nya begravningsrådgivare kan forma en bransch som berör alla

26 april, 2019
  • Arbetsliv

Begravningsbranschen är inne i en spännande förändringsfas och uttrycker ett stort behov av kompetent personal över hela landet. I december startar en ny distansutbildning till Begravningsrådgivare. Utbildningen är ett resultat av samarbetet mellan begravningsbranschen och Sensus studieförbund.

Utbildningen Diplomerad Begravningsrådgivare bygger på en tidigare Yrkeshögskoleutbildning och erbjuds nu i en helt ny skepnad för att lättare kunna täcka behovet över hela Sverige.

”Vi hoppas att nya begravningsrådgivare kan vara med och forma en bransch som berör alla”, säger Ulf Lernéus, Förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Han är mycket positiv till det flexibla utbildningsupplägget som kombinerar nätbaserat lärande med praktik på en begravningsbyrå.

”Vi som har begravningskontor över hela Sverige ser stora fördelar med att många nya begåvningar kommer att examineras och vara intresserade av att arbeta hos oss”, säger Lena Nyblom, Konceptutvecklingschef på Fonus.

Heidi Simonsen, utbildningsansvarig på Sensus studieförbund, lyfter fram den goda statistiken från tidigare kursomgångar. ”88% av de som gick YH-utbildningen och tog examen 2018, fick jobb som Begravningsrådgivare. Nu när utbildningen är på distans kommer vi att kunna täcka branschens behov över hela Sverige.”