Nu startar vi Arvsfondprojektet Tillgänglighetsresan genom Sverige
- Rättigheter och hållbarhet
Med nya projektet Tillgänglighetsresan i Sverige finansierat av Arvsfonden vill vi utforska och pröva hur förutsättningarna ser ut för kulturskapare med funktionsnedsättning som vill turnera och uppträda. Går det ens?
Tillgänglighetsresan i Sverige är ett omfattande treårigt projekt som man kan dela upp i tre delar: en turné, panelsamtal och tillgänglighetskontroll av hotell och konferenslokaler. Projektet ska i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer över hela landet utforska och pröva hur förutsättningarna ser ut för kulturskapare med funktionsnedsättning som vill turnera och uppträda.
— Vi kommer bland annat att sätta ihop en ensemble bestående av kulturskapare som alla själva lever med en funktionsvariation. Vi vill undersöka problem som personer ur den här gruppen kan stöta på, vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Går det ens att turnera genom Sverige om du har en funktionsvariation? förklarar Eddie Wheeler, projektledare.
Med mål att påverka tillgängligheten inom kultur
Panelsamtalen kommer att arrangeras ihop med målgruppen för att skapa dialog på lokal nivå med kulturskapare. När det kommer till hotell och konferenser i Sverige kommer projektet i första hand besöka anläggningar som upphandlats av Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet och som kan avropas av statliga myndigheter. I slutet av projektet kommer ett eget förslag på ramavtal att publiceras offentligt som alla kan ta del av, även Statens inköpscentral kan ta del av.
— Vi ser att resultatet av dessa tre delar kommer påverka tillgängligheten inom kultur på ett positivt sätt, säger Eddie.
Tillgänglighetsresan i Sverige kommer att resultera i ett utbildningsmaterial, en turnéguide samt ett nationellt nätverk för tillgängligt arrangörskap.
— Vi är väldigt glada över att Sensus är projektägare av Tillgänglighetsresan genom Sverige eftersom vi vill sprida projektets kunskaper över hela landet, säger Glenn Udéhn, projektledare.