Norrländska band på Sensus Tour

22 april, 2024
  • Musik – Band och artister
  • Musik – Instrument och sång

Med en vision om att sammanväva Norrlands musikscen ger Sensus Norrland tre band möjligheten att turnera och få skräddarsydd coaching i nya konceptet Sensus Tour. Banden Tidal Wave, Eyebags och Corbo förbereder sig för att ta sin musik från Umeå till Sundsvall och Östersund i en unik chans att utvecklas och nå nya publiker.

Inför turnén ingår banden i var sin studiecirkel i konceptet Sensus Case, där de tillsammans med en erfaren ledare fördjupar sig inom önskat ”case”. De kommer få vässa sina kunskaper inom marknadsföring, scennärvaro och ekonomi. På plats får banden även gå en Crash Course. I Östersund blir det fokus på att boka spelningar, i Sundsvall att hantera sin nervositet och i Umeå att göra ett proffsigt soundcheck.

På turnén åker banden Tidal Wave från Sundsvall, Eyebags från Östersund och Corbro från Umeå. Alex är sångare och gitarrist i Eyebags, och berättar att bandet är spelsugna och redo att ge en galen show. Han säger:

Det betyder väldigt mycket för oss att vi blev utvalda för Sensus Tour, att få stöttningen och förtroendet att kasta oss ut utanför Östersund för första gången med en turné känns ganska sjukt. Vi ser mest fram emot att se nya ansikten i både publik och banden vi spelar med, knyta kontakter, utvecklas som artister och bli mer slipade som live-akt!

Hilda Lyxén, verksamhetsutvecklare hos Sensus i Umeå, förklarar att Sensus region Norrland samarbetar med band och akter över stora ytor, och att just avstånden är en utmaning. Hon säger:
– Det blir som en fysisk avdelare mellan städernas musikscener och gör det svårt för musiker att kunna utöka sin musiksfär. Det blir lätt att man fastnar på den ort man bor. Genom konceptet Sensus Tour vill vi minska avstånden mellan de band vi samarbetar med, få musikscenen i Östersund, Sundsvall och Umeå att smälta samman för en helg, genom att skicka ut tre band på Norrlandsturné!

Sensus Tour blir en möjlighet för banden att få spela i en annan stad än sin egen och att få prova på turnélivet, med stöttning från Sensus. En liten knuff mot en högre nivå där banden får möjlighet att knyta värdefulla kontakter, utbyta erfarenheter och lära sig av varandra.

– Det är en fantastisk chans att utvecklas och få spela på flera orter tre dagar i följd! En möjlighet att få sprida vår musik och nå ut till fler människor – och att få spela hårdrock, alltid! säger Jesper Sjödin från bandet Tidal Wave.

Hilda berättar att Sensus Tour kommer fortsätta och planen är att göra en ny turné igen till hösten: "Håll utkik i våra sociala medier efter en ny ansökningsperiod!"

Sensus Tour

Medverkande band

Tidal Wave

Tidal Wave är en hårdrockskvartett från Sundsvall som blandar traditionell heavy metal med grunge och stonerrock, influerad av band som Black Sabbath och Nirvana. Deras musik, som de kallar fuzzrock, har av Sweden Rock Magazine beskrivits som 'stonerfärgad hårdrock'. Efter deras senaste låt "The lord knows" har bandet turnerat från Umeå till Stockholm, och siktar på att expandera sitt turnérande under 2024.

Lyssna på Spotify

Corbo

Rockbandet Corbo har sedan bildandet 2018 gjort musik som blandar tunga riff med svängigt groove influerat av var än inspirationen kommer från i stunden. Det är rivigt och det är uttrycksfullt.

Lyssna på Soundcloud

Eyebags

Eyebags är ett band från Östersund som spelar en blandning av grunge och 90-tals trash metal. Bandet består av Alex/K (Lead gitarr och vocals), Jacke (Trummor) och Isak/Tusse - (bas och backup vocals). På scenen är bandet inte bara musiker, utan även "skådespelare" – och de utlovar en uppevelse utöver det vanliga. I december 2023 var de förband åt metal-bandet Skitarg.

Lyssna på Spotify