Manifestgalan 2024 – En hyllning till det bästa inom svensk oberoende musik

28 februari, 2024
  • Musik – Band och artister

Manifestgalan, en årlig händelse som hyllar och belönar artister och inspelningar från oberoende skivbolag, är redo att än en gång lysa upp indiemusikscenen. Galan, som firade sitt 20-årsjubileum förra året, har inlett en ny tradition att hållas i olika städer runt om i Sverige. I år kommer den att äga rum på Arbis i Norrköping den 7:e mars.

Manifestgalan arrangeras av föreningen Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM), som har haft ett nära samarbete med Sensus sedan 2010. Tillsammans har vi genomfört projekt som Manifest on Tour, Sensus Music Meetup, Die Neuen Schweden och utbildningar som Skivbolagsgrunder och Manifest Talks. Sensus har även varit avsändare för "Årets nykomling"-priset på Manifestgalan i flera år.

Eva Karman Reinhold, ordförande i SOM:s styrelse, berättar att valet att genomföra evenemanget i olika städer ger en möjlighet att också uppmärksamma olika förutsättningar och initiativ runt om i landet. Hon säger:

Norrköping har dels den fantastiska lokalen Arbis och framför allt många engagerade personer. Vi ser mycket fram emot att få samla och hylla svensk oberoende musik genom Manifest i Norrköping.

Årets jury, bestående av närmare 150 personer från musikbranschen, har lyssnat igenom och bedömt totalt 496 albumproduktioner och 145 musikvideos.

”Anmälningarna till Manifest visar tydligt att musik skapas och ges ut över hela landet, trots den politiska trenden med nedskärningar på kulturområdet. Jag kan inte låta bli att fundera över vad som skulle hända i positiv utveckling om hela Sverige på riktigt skulle börja prioritera musikens skapare och entreprenörer”, säger Eva.

En gala fylld av musik och liveframträdanden

Under galan kommer det bli liveframträdanden av SunYears, SARU och Jonas Levi + Daniella Torres + Marx Gallo tillsammans med Masterplan Band. Efterfesten presenteras av Klubb Republik, en ideell förening som har slagit klackarna i taket sedan 2002. Festen kommer att innehålla liveframträdanden av Stilla Havet och ett DJ-set av Lex Ludlow. 

“Vi kommer även ha lokala konstnärer på plats som visar upp sina unika verk”, säger Emma Lindström från Klubb Republik. “Som lokal arrangör är det en ära att vi får hålla efterfesten och vi är supertaggade på att Manifest kommer till Arbis!”

Manifest talks med både inhemska och internationella gäster

Manifest Talks, galans seminarieprogram, presenterar i år ett ambitiöst program. SOM:s medlemsbolag kommer diskutera independentutgivningens nuvarande situation och framtid med både inhemska och internationella gäster på teman som "Musiklivets gräsrotsinfrastruktur", "Digitaldistribution – en värld i förändring" och "Nordic Independent Labels today".

Manifest Talks

Manifest Talks är seminarieprogrammet som äger rum samma dag som Manifestgalan. Programmet arrangeras i samarbete med Sensus och Manifestgalans samarbetspartners. Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Se programmet