Månadens festival: Gravröset Festival

4 juni, 2024
  • Musik – Band och artister

Gravröset Festival bjuder in till en maxad helg i slutet av juni då deras experimentella musikfestival anordnas för tredje året i rad i en skogsdunge på en bondgård nordost om Stockholm. Med visionen att lyfta fram alla fantastiska musikskapare i deras närhet och att kunna skapa en plats för att nå ut med musik och därmed främja underground-kulturen i Stockholm så byggde gänget bakom festivalen upp allt från grunden.

Med en gör-det-själv-attityd och stark vilja så har gänget bakom festivalen under dessa tre åren lärt sig allt från logistik, marknadsföring, grafik, bokning, riggning, ljus och byggteknik.

Med denna beundransvärda entusiasm och ett program som är späckat med spännande bokningar, så blev vi såklart nyfikna på att få veta lite mer om festivalen. Och vad som ligger bakom namnet Gravröset…

– Att ha livemusik ute i skogen har varit drivkraften från början, det är något väldigt stämningsfullt med det. När vi började arrangera livespelningar utomhus 2019 var det inte många i Stockholm som gjorde det. Det fanns ett tomrum som vi ville fylla helt enkelt. I vårt fall vill vi skapa en plats där besökare tar ett steg framåt och utforskar det alternativa, det nya och blandningen av sub-kulturer från olika håll på en och samma scen. Namnet kommer från att festivalplatsen ligger bredvid ett gravröse från bronsåldern, berättar Alexander Näslund, en av nio som just nu jobbar med festivalen (plus ett dussintal volontärers ovärderliga hjälp).

Gravröset Festival görs i samarbete med klubben Husbilen och har som mål att vara en avslappnad och gemytlig festival där gränsen mellan festival, artister och besökare suddas ut. Bland de bokade artisterna hittar vi bland annat den hyllade brittiske poeten, spoken word, sångaren och artisten Joshua Idehen.

– Programmet är i princip klart med totalt 22 akter men vem vet, det kan bli fler. Vi är nu i läget där det gäller att behålla översikten och inte missa något. Det finns otroligt många variabler som går in i en stor produktion och något går alltid fel. Det är en del av processen vid det här laget, även om vi blir bättre och bättre på planeringen för varje år, förklarar Alexander och fortsätter,

– Vi är glada över alla akter vi har bokat, men om vi måste välja en att tipsa extra om, så är Tren Né en fantastiskt bra akt som spelar för tredje året i rad på Gravröset. Missa inte dom, uppmanar Alexander glatt.

I nuläget drivs organisationen bakom Gravröset helt ideellt, men är något som kan komma att ändras i framtiden. Fokuset ligger på att göra en så bra festival som möjligt och då innefattar det framöver även fler och större scener för att kunna bjuda in än fler konstnärer och musikaliska drömakter.

Och drömma måste man ju göra. Vilken artist skulle gänget bakom festivalen allra helst vilja se och höra på festivalen?

– Om vi tänker realistiskt så är CNIDARIEL och Exorcist GbG två akter som vi gärna hade sett spela på Gravröset. Men om vi verkligen får drömma så hade Anna von Hausswolff eller Aphex Twin varit otroligt mäktigt, men det är många år framåt isåfall...avslutar Alexander.

Den 28-29 juni är det alltså dags för årets festival. Utförligare program, förslag på packlista och bussinformation från Stockholm finns här.

Vi önskar festivalen all lycka till och hoppas att den blir en ständigt återkommande uppstickare/outsider bland sommarfestivalerna framöver.