Lunds körfestival är äntligen tillbaka

14 oktober, 2022
  • Musik – Körsång

Den mycket populära festival Lund Choral Festival är äntligen tillbaka! Efter ett par tuffa år med pandemin kan publiken äntligen förvänta sig en fullskalig körfestival med återkommande, populära konserter som Galakonserten, med 150 körsångare, musiker och vokalensemblen Kraja. Konserten kretsar i år kring det kända körverket Misa Criolla samt nordisk folkmusik.

Målet med festivalen har alltid varit att stärka Lund som körstad och att lyfta det lokala, nationella och internationella körlivet. Det finns även en ambition att locka ny publik till Lund och att öppna för nya scener och samarbeten. Festivalen har sedan dess arrangerats av Musik i Syd med stort stöd av Lunds kommun och i samarbete med flera andra aktörer. I år är Sensus i Skåne och Blekinge med som samverkanspart för första gången!

Barnens galakonsert

Även barnen har sin galakonsert – SjungGung, där 250 barn sjunger tillsammans med artister kända från bland annat Melodifestivalen. Festivalpubliken får även chansen att lyssna på en av Sveriges främsta manskörer, Orphei Drängar, som med sina åttio (!) sångare besöker Lund för första gången på mer än tio år.

Två kända Lundakörer, Carolinae Damkör och Svanholm Singers, gör ett gemensamt framträdande i en kvällskonsert i Allhelgonakyrkan. Det gör även danska Det Unge Vokalensemble.

Recitation av Stina Ekblad

"Jag vågar påstå att det finns något för alla smaklökar på Lund Choral Festival", säger festivalens kommunikatör Lovisa Fey Walltin. "En stor del av festivalen är alla de konserter vi lite slarvigt brukar kalla lunch- och after work-konserter, alla med fri entré, i Domkyrkan, Magle Konserthus och detta år även Skissernas Museum". Där kan publiken få lyssna på allt från gospelmusik, slovakiska gosskörer, afrikanska tongångar eller sakrala tongångar och recitation av Stina Ekblad, en av landets främsta skådespelare, fortsätter Lovisa.

lunds-vokalensemble-stina-ekblad

Fritt inträde

Till femton av konserterna är det fritt inträde och där är det bra att komma en stund innan konserten börjar så att man kan få en plats. Det går nämligen inte att boka plats i förväg. På Magle konserthus framförallt är det lite färre platser än i Domkyrkan. Till kvällskonserterna i Allhelgonakyrkan måste man boka biljett och det gör man antingen på ticketmaster, via Visit Lund eller så kan man köpa biljett i dörren, en timme innan konsert.

Hela programmet hittar man på lundchoralfestival.org eller så kan man plocka med sig ett fysiskt exemplar av programboken på t.ex. Domkyrkan, Skissernas Museum eller Allhelgonakyrkan.