Hardcore & Punk a cappella choir – en Sverigeunik kör i Karlshamn

14 juni, 2022
  • Musik – Körsång

När man hör ordet körsång så kanske man främst tänker på alla de körer som finns inom kyrkan. Men tänk om man vill sjunga andra genrer och andra typer av sånger än vad man gör där? Camilla Bengtsson och Astrid Selling från föreningen A Cappella South Sweden fick flera förfrågningar om en ny slags kör och startade för några år sedan kören med hårdrock- och punkinriktning i Karlshamn.

Hardcore & Punk a cappella choir sjunger mestadels låtar ur hårdrock- och punkgenrerna, men plockar ibland in någon låt de gillar även från andra genrer. Kören sjunger a cappella i flera stämmor och rösterna är i fokus. Körledaren berättar att hon undersökt läget i Sverige och faktiskt inte hittat någon annan kör med samma inriktning.

Det verkar faktiskt som att vi är unika i Sverige, säger körledaren Camilla Bengtsson, men om det finns andra körer med samma inriktning så vill vi gärna ha kontakt!

Eftersom det inte är så vanligt med a cappella-körsång inom dessa genrer, är det svårt att hitta färdiga körarrangemang. Kören har hittat något på amerikanska sidor, men de arrangemangen är ofta skapade för mer professionella vokalgrupper och kan bli lite för svåra. Det gör att körledaren får arrangera mycket själv. Att arrangera i flera stämmor är tidskrävande.

- Vår kör är inte Friskis & Svettis utan elitgymnastik på slak lina. Vi har inga antagningsprov och vi ser deltagandet i kören som en utbildning i att sjunga och alla får utmaningar på sin nivå, säger Camilla.

Under pandemin var det – som för alla andra körer – svårt att bedriva någon verksamhet och under hösten 2021 gjorde kören en nystart. Då bjöd de in till flera prova-på-tillfällen så att nya intresserade sångare skulle få möjlighet att se vad kören gör innan de bestämde sig för att komma med.

- Flera har varit med i kören sedan starten 2017, men nu fick vi in många nya, bland annat vår första kille, så nu är vi ett stabilt gäng med 20-talet sångare, säger Camilla.

Monica Borgström Persson har varit med från början och tyckte det lät spännande när hon läste i tidningen om en hårdrockskör.

- Vi har roligt och har med åren skapat en fin sammanhållning. Camilla är en fantastisk körledare och man lär sig otroligt mycket. Faktiskt har jag inte lärt mig så mycket på många år. Innan jag började hade jag aldrig sjungit, inte ens i duschen, säger Monica.

Innan jag började hade jag aldrig sjungit, inte ens i duschen, säger Monica.

Nu har kören haft sin terminsavslutande konsert och gör ett sommaruppehåll, men den startar igen i augusti.

- Då välkomnar vi gärna flera som vill vara med oss och sjunga, avslutar Camilla.

#sensushjärtakultur

Bilder

Hardcore & Punk a cappella choir

Kontakt och information

Läs mer om Hardcore & Punk a cappella choir på facebook.com/hardcoreandpunk

Camilla Bengtsson, camilla.bengtsson@sensus.se