Folkbildningsstipendium till Sensus ledare

5 juni, 2023
  • För ledare (ämne)
  • Ny i Sverige
  • Språk

Sensus ledare Larysa Beley tilldelas Stockholms stads folkbildningsstipendium.

Larysa Beley, som flydde kriget i Ukraina, har sedan hon anlände till Sverige engagerat sig inom folkbildning och kultur som svensklärare och tolk. På Sensus leder hon en pågående utbildning i Stockholm för ukrainska flyktingar, kallad CARE of Folkbildningen. Larysa Beley är en mycket omtyckt pedagog på grund av sin särskilda förmåga att skapa god stämning, trygghet inom gruppen och förena lärande med lust.

Varje år delar kulturnämnden i Stockholms stad ut folkbildningsstipendier till medarbetare inom studieförbunden som verkar i Stockholm. Sensus ledare Larysa Beley är i år en av mottagarna av folkbildningsstipendiet. Priset tilldelades under en högtidlig ceremoni i Stockholms stadshus 31 maj, där även årets kulturpriser och kulturstipendier delades ut.

Motiveringen lyder:

En dag knackade Larysa Beley, lärare från Gammalsvenskbyn i Ukraina, på Sensus dörr. Hon hade precis flytt kriget. Larysa har sedan dess arbetat med folkbildning och kultur, som svenskalärare och tolk. Med hjälp av sång, konst och rörelse har hon blivit en ovärderlig resurs och gör verkligen skillnad. Larysa är en viljestark, lojal och mycket pålitlig person som är en riktig klippa. Hon har en unik förmåga att skapa en god stämning, trygghet i gruppen, förenat med lust och lärande. När en går förbi hennes dörr kan man höra hur hela gruppen skrålar ”Det gör ont” av Lena PH. ”En fantastisk låt att lära sig svenska på", säger Larysa. "Jag lär inte bara ut ett språk utan hjälper människor att förstå både varandra, kulturen och sammanhanget. På Sensus får jag en möjlighet att fortsätta att arbeta både som tolk och lärare. Och ta del av den unika svenska folkbildningen. Det är fantastiskt arbete jag har."

Stipendiebeloppet är på 10 000 kronor.

Bilden: Larysa Beley, folkbildningsstipendiat och Magnus Uggla, mottagare av Bellmanpriset.