Bild: Alexander Palmestål

Die Neuen Schweden 2022

14 mars, 2022
  • Musik – Band och artister

Nu öppnar ansökan till Die Neuen Schweden - där du med ditt band eller artistprojekt får lära dig mer om den tyska musikbranschen, knyta kontakter och ta klivet ut på den internationella musikmarknaden.

Plötsligt står du inför den där managern eller bokaren du varit ivrig att få kontakt med. Och du tänker ”Om personen bara får höra min musik kommer det förändra allt!”. Riktigt så enkelt är det kanske inte. Men musikbranschen är ett nätverk som myllrar av kreativa människor, musikälskare och eldsjälar som stimuleras av utvecklingen kring musikprojekt. Och i mötet med branschen är det bra att som band eller artist dels finna sin egen riktning, kunna uttrycka sin idé och våga ta hjälp av de personer som finns runt omkring.


Om Die Neuen Schweden

Med Die Neuen Schweden vill vi ge band och artister möjlighet att utvecklas och växa med sin idé, konkretisera vad en vill uppnå och få stöd i hur en kan presentera det i mötet nya kontakter. Genom en digital studiecirkel ges du möjlighet att lära dig mer om den tyska musikbranschen, hur den funkar och fundera över vilken typ av samarbeten som kan hjälpa dig vidare med ditt musikprojekt. Genom workshops får du även stöd i framtagandet av informations- och pressmaterial att använda dig av. Väl på plats i Berlin ges du möjlighet att presentera dig och din musik för den tyska musikbranschen genom liveframträdande, möten och studiebesök.


Vad innebär det att vara med i Die Neuen Schweden?

För dig som blir utvald till att delta i årets projekt ingår:

  • Deltagande i digital studiecirkel med fokus på ditt musikprojekt, den tyska musikmarknaden och stöd i framtagandet av ett elektroniskt presskit. Studiecirkeln hålls via den digitala plattformen Zoom under perioden juni - augusti, sammanlagt 4 träffar. Du deltar i studiecirkeln tillsammans med de andra utvalda akterna. Digitala föreläsningar och samtal med tyska och svenska branschaktörer.
  • Resa till Berlin i mitten av september för studiebesök, möten och nätverkande med tyska musikbolag 12/9 - 15/9.
  • Livespelning i Berlin, 14/9.


Sensus söker

Vi söker nu band och artister som:

  • Är aktuella med ny musik under sommaren eller tidig höst.
  • Vill utveckla sitt musikprojekt och knyta kontakter utanför Sveriges gränser.
  • Har erfarenhet att spela live och som söker nya samarbeten.
  • Spelar indie, elektro, hiphop, r&b, singer/songwriter, pop, rock eller närliggande genrer.

Vilka väljs ut?

Utifrån inkomna ansökningar föreslår Sensus ett antal musikakter, varav tre väljs ut av en fokusgrupp bestående av tysk musik- och mediabransch för att lära sig mer om och skapa relationer med tyska musikbolag, journalister och bokningsbolag inom livebranschen.


Better Things
Die Neuen Schweden har genomförts sedan 2015 ihop med Berlinbaserade Better Things.


Ansökningsperiod: 14/3 - 18/4