Bild: Scandinav Bildbyrå

”Det var helt magiskt att känna regndropparna och allt stod still”

11 november, 2022
  • Friskvård och hälsa
  • Livsfrågor

Psykisk ohälsa och stress är vanligt förekommande hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Delta tillsammans är ett arvsfondsprojekt vars övergripande syfte är att motverka och förebygga psykisk ohälsa och stress hos unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.

Genom att utveckla ett målgruppsanpassat program, en ”verktygslåda”, baserat på skogsbad, mindfulness och hikari kan tusentals unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar få tillgång till målgruppsanpassade övningar för att, enskilt och i grupp, öka sitt välmående.

Anna Thim som är enhetschef på Sensus och en av de som står bakom projektet;

– För Sensus är det viktigt att utveckla verksamhet som bidrar till att människor får möjligheten att påverka sin livssituation. Det här projektet där övningar och metoder anpassas efter målgruppen kan förhoppningsvis bidra till just det. Styrkan för oss är att vi samarbeta med en mängd andra kunniga individer och organisationer som gör att vi kan göra skillnad för den som behöver det bäst.

”Jag har mest panikångest och det hjälper mig att vara ute i naturen.”

Citat från deltagare under ett pass utomhus i skogen när det regnade .

Hamed Salama har arbetat med människor i hela sitt liv och säger så här om arbetet;

– Mitt engagemang finns extra mycket hos de särskilt utsatta målgrupperna i samhället. För att motverka psykisk ohälsa och stress i ett hektiskt digitaliserat samhälle behöver vi redskap inifrån hur vi kan nå harmoni, balans och välmående. Att få dela 25 års erfarenhet av verktyg för välbefinnande tillsammans med andra är helt fantastiskt.

Delta tillsammans – ett utvecklingsprojekt med målet att motverka och förebygga psykisk ohälsa, stress och liknande hos unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar

Sensus studieförbund Region Skåne-Blekinge har blivit beviljat projektstöd från Allmänna arvsfonden för att under tre år, 2022 – 2025 genomföra ”Delta Tillsammans – ett metodutvecklingsprojekt.”

Kontakt

Kom i kontakt med oss

Vi hittade inga medarbetare eller kontor som matchar din sökning. Du kan alltid kontakta oss nationellt så hjälper vi dig komma rätt.