Bräkne –Hoby Scoutkår gick från 55 år till 90-årsjubileum

21 juni, 2022
  • Friluftsliv

Bräkne-Hoby Scoutkår hade för några år sedan endast ett fåtal medlemmar och ledare och var på gränsen att läggas ner. Vändningen till att idag ha runt 70 medlemmar, beror nog främst på att rätt personer träffades och tog på sig rollen som ledare. I år firade man nyligen 90 år men bara för något år sedan var man 55 år. Hur gick det till?

- Det är ganska intressant, vi firade 55-årsjubileum för några år sedan och i år firar vi 90 år. Definitionen av “för några år sedan” kan i och för sig vara ganska diffus, men i detta fallet är det så att kåren startades av ett gäng eldsjälar på 60-talet, som vi även idag har mycket att tacka för. Detta har vi alltid ansett vara startskottet för scoutkåren där av 55-årsfirandet, säger Uffe Hak, som är ledare i föreningen.

Sedan mer eller mindre av en slump hittades en tidningsartikel från 1932 i Sölvesborgstidningen, som vad var den stora tidningen i länet på den tiden. Där stod det att en stämma för Blekinge Scoutdistrikt hölls i Bräkne-Hoby och att kåren var närvarande. Så kåren kan mycket väl vara äldre än så.

Uffe Hak

- Vi bedriver scoutverksamhet som alla andra scoutkårer, har hajker och åker på en del läger men jag tror att vi är ganska ensamma om vårt samarbete med en tysk brandkårs ungdomsverksamhet, säger Uffe.

De har turats om att hälsa på varandra och nu i sommar är det äntligen dags för att hälsa på dem och lära sig om hur man hanterar eldsvådor till exempel vid matlagning. De ska bo på brandstationen!

Uffe började för sex år sedan som ledare då hans son ville börja i scouterna. Idag har han en omfattande roll som ledare för både Spårare och Äventyrarna. Han är också vice ordförande, medlemsregistrerare, kårutbildare, och ansvarig för kontakten med föräldrar och sociala medier.

- Vi är en ganska pigg 90 åring som ständigt utvecklas och hoppas på många flera ledare och scouter de kommande åren, avslutar Uffe.

IMG_0088