Att hjälpa eller inte hjälpa? – det är frågan!

3 juni, 2025

I Norrköping planerar Sensus i samarbete med Hela människan och Svenska Kyrkan att genom fördjupade folkbildande samtal kring civilsamhällets roll och ansvar för basbehoven i Norrköping, lära mer kring frågan vem bär ansvaret för att människor får sina basbehov tillgodosedda.

Om människor i Sverige är hungriga, vem bär ansvaret då?

Om människor inte har tak över huvudet, ska vi ha det så?

Om människor fryser, är det rimligt i ett samhälle som vårt?


I en tid när välfärdssamhället träder tillbaka tar civila samhället över stora delar av de uppgifter det allmänna tidigare ansvarade för. Vilka konsekvenser kan detta få för de människor som tar emot hjälp, för de som ger hjälpen och för oss alla i ett längre perspektiv?

Då det finns en stor vilja att hjälpa medmänniskor i nöd, finns också ett stort behov av att reflektera över varför vi vill hjälpa och på vilka sätt vi kan göra det på ett respektfullt sätt. Det finns risk och tendens för att hjälpandet utvecklas till en "snällism" där syftet och resultatet av hjälpen inte är den önskvärda.

Sensus planerar att hösten 2025 skapa verksamhet i Norrköpingsstadsdelen Navestad, ett särskilt utsatt område som ligger naturskönt men som brottas med stora sociala utmaningar. Vi kommer att arrangera två samtalskvällar med inbjudna gäster från forskningsområdet socialt arbete från Lunds Universitet och Marie Cederskjölds högskola. Målgruppen är dels huvudmän, dvs kyrkor i Norrköping och andra ideella krafter, och dels allmänheten.

– Samhället är inne i en föränderlig tid och sociala aktörer är en naturlig del av detta, från kyrkans perspektiv är det viktigt att vi samtalar om vilken roll vi har i denna process. Kyrkornas och samfundens roll behöver diskuteras. Hur kan vi på ett optimalt sätt stärka människors möjligheter till ett bättre liv, säger Ingvar Sjögerud, diakon/enhetschef, Svenska kyrkan i Norrköping.

Syftet är att tillsammans reflektera över vad det innebär att hjälpa någon och varför vi vill göra det. Vi ställer gemensamt frågorna:

  • Vad hjälper människor i längden?
  • Vems ansvar är det att människor har bostad och mat?
  • Vilka konsekvenser får vårt hjälpande för individen och för samhället?
  • Går det att ge basbehovsstöd med bibehållen egenmakt?
  • Vad gör det med oss som organisation och vår ideologiska bas när vi hjälper andra och när vi ingår avtal med bidragsgivare och företag?

Hela Människan kommer också att starta en matbank i Navestad där personer i behov kan hämta matkassar. Verksamheten ska till stor del drivas av volontärer och ideella krafter med stöd av Hela människan. Sensus roll blir att med studiecirkeln som metod skapa lärande för hur olika grupper av volontärer och ideellt aktiva kan se kulturkrockar och olikheter som styrkor.

– Vi behöver reflektera över varför vi bedriver socialt arbete i Norrköping och fundera på vems ansvaret är och om det vi gör leder till förändring för människor i utsatta livssituationer, säger
Marie-Louise Åsenklint, enhetschef för Hela Människan Second Hand i Norrköping.