Bild: Sven Comstad och Linda Thulin. Foto: Hans Englund

Äldre i Halmstad ska börja snacka mer samhälle

19 mars, 2024

Går det att snacka fram ett bättre samhälle? I ett nytt samarbete med pensionärsförening Alla Hjärtans Vänner i Halmstad vänder vi oss nu till äldre för att ge dem chansen att fördjupa diskussionen i samhällsfrågor.

– Just samhällsfrågor är oerhört intressant och att ha en studiecirkel där deltagarna formar innehållet tror jag mycket på. Vi har redan fyllt platserna i premiärcirkeln. Jag säger premiär för jag är övertygad om att det blir ytterligare någon cirkel i höst, säger Sven Comstad, ordförande i Alla Hjärtans Vänner.

Sensus studiecirkel "Snacka om samhället" syftar till att få fler svenskar engagerade i samhällsdebatten. I Halmstad är flera cirklar igång och i ett nytt samarbete med föreningen Alla Hjärtans Vänner hoppas nu Olle Kilström, verksamhetsutvecklare på Sensus, att man ska nå en ny målgrupp.

– Vi har ett fint och långtgående samarbete med Alla Hjärtans Vänner. På senare tid har vi tittat på hur vi kan samarbeta kring fler studiecirklar. Demokrati- och samhällsfrågor är populära diskussionsämnen över fikat när föreningsmedlemmarna träffas, så vi tror det finns ett intresse för cirkeln, säger Olle.

– Sensus har varit föreningens bildningsorganisation sedan starten i oktober 2009. Tack vare Sensus har vi sluppit en del tråkig administration och fått möjlighet att göra många kulturprogram och studiecirklar, berättar Sven.

Föreningen bedriver en omfattande verksamhet i Alla Hjärtans Hus som är en öppen mötesplats för äldre och närstående. Här arrangeras allt från stick- och virkcafé till föreläsningar och konserter.

Snacka om samhället 2023

Från flyktingpolitik till klimathot

Cirkelledare Linda Thulin är mest känd från sina år på Sveriges Radio, bland annat har hon programlett P4 Halland och P1-program som Studio Ett och Människor och tro. Med sin bakgrund som journalist utmanar hon deltagarna genom att ställa en del av de jobbiga frågorna. De som man ibland skippar när man diskuterar med vänner.

– Tidigare terminer handlat om kulturen, flyktingpolitiken, klimathotet och välfärden för att ta några exempel. Genom att låta deltagarna själva välja ämne och genom att utgå från allas egen vardag har vi i vår samtalscirkel hittat en oas. Allas perspektiv är viktiga, alla får prata till punkt och vi har högt i tak, berättar Linda.

Aktuella studiecirklar

Snacka om samhället