Bild: Scandinav bildbyrå

Barnets rätt – en bok om barnkonventionen

Vad betyder det att barnet ska ha inflytande, och vem kan avgöra vad som är barnets bästa? Boken är uppdaterad med en guide för prövning av barnets bästa samt strategier för att hantera motstånd.

Bokens innehåll
Beskrivning av barnkonventionens historiska bakgrund och rättsliga status, med särskilt fokus på artiklarna 2, 3, 6 och 12. Med hjälp av övningar och samtalsfrågor utmanas det egna perspektivet. Ett kapitel handlar om att samtala med barn. Den andra delen av boken innehåller en guide för prövning av barnets bästa samt strategier och förslag på övningar för att hantera motstånd.

Boken är skriven av Hanna Gerdes, Emma Fagerstrand, Karin Ljung Aust och Fredrik Svensson. Illustrationerna är gjorda av Anna Harvard. Boken ges ut i samarbete med MR-fonden.


Nytt – digital studiehandledning

"Barnets rätt" har också en digital studiehandledning som består av tre moduler där korta texter och inspel varvas med filmer, förslag på gruppövningar och reflektionsfrågor. Den passar bra för både digitala träffar, hybridmöten eller fysiska möten i rummet. Låt sammanhanget och behoven vara vägledande.

Denna studiehandledning är till för er i medarbetarlag, ledarteam och styrelser, som tillsammans vill utforska och lära mer om Barnkonventionen och vad en prövning av barnets bästa (BKA, barnkonsekvensanalys) innebär. Den ger också möjlighet att reflektera kring det förhållningssätt och den barnsyn som ligger till grund för konventionen.Kort informationsfilm om "Barnets rätt" (längd: 2 min):

Starta en studiecirkel

Boken och studiehandledningen passar bra att använda i en studiecirkel i det fysiska rummet, digitalt eller både och (hybrid). Beställ gärna boken "Barnets rätt" och ha den till hands under studiecirkeln.

Sensus har också processledare som tar uppdrag för fortbildningsdagar, workshops och andra sammanhang.

Ta i första hand kontakt med ditt lokala Sensuskontor för att få tillgång till studiehandledningen, starta en studiecirkel eller prata andra former av samarbeten.

Vid frågor om studiehandledningen

Kontakt

Vi hittade inga medarbetare eller kontor som matchar din sökning. Du kan alltid kontakta oss nationellt så hjälper vi dig komma rätt.

Beställ boken

Boken kan beställas via nätbokhandlare (som Bokus och Adlibris) eller direkt från Sensus webbshop.

Beställ på shop.sensus.se