Samspela

Teflontestet

Ett verktyg för att synliggöra normer och arbeta för ökad inkludering

Alternativ

Kategori

Tidsåtgång

Lång

Gruppstorlek

Liten, Mellan, Stor

Syfte

Att skapa en större förståelse för hur normer påverkar oss och hur vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande cirkel.

När passar metoden?

Passar i grupper som vill få syn på vilka normer som finns och arbeta för en mer inkluderande studiecirkel

Genomförande

Digitala rummet

Metoden steg för steg

Steg 1: Inledning, syftet med metoden

Ledaren förklarar syftet med testet och vikten av att reflektera över normer. Ledaren säger till gruppen:

"Teflontestet är ett verktyg som hjälper oss att förstå hur normer och strukturer påverkar våra möjligheter och vårt bemötande i olika sammanhang. Testet visar var vi 'glider fram' utan hinder – ungefär som något vi steker i en teflonpanna – medan andra kanske möter friktion och hinder. Genom att reflektera över var vi glider fram, kan vi upptäcka våra egna privilegier och identifiera områden där vi behöver mer kunskap för att bemöta andra rättvist och inkluderande."


Steg 2: Ledaren förklarar hur testet kommer att gå till

Ledaren berättar för deltagarna att de ska få fylla i två tester. Ett personligt som handlar om den egna upplevelsen kring friktion i tillvaron, och ett där de får reflektera över vad de tror att övriga deltagare kan uppleva friktion kring i cirkeln, utifrån ett antal kategorier. Det är viktigt att ledaren poängterar att det personliga testet är helt anonymt och att deltagarna inte behöver dela sina svar men att studiecirkel-testet kan användas för att starta gemensamma diskussioner om normer i gruppen eller studiecirkeln.


Steg 3: Testet genomförs

Ledaren ger deltagarna tillgång till de digitala Word-filerna. Deltagarna får först fylla i det personliga testet och sedan testet som handlar om studiecirkeln.
(ladda ner teflontestet här)


Steg 4: Reflektion och diskussion

Ledaren ber först deltagarna att fundera individuellt:

  • Hur kändes det att göra testet?
  • Vad upptäckte du?

Om stämningen är trygg och öppen går det bra att även diskutera testresultaten från studiecirkel-testet tillsammans utifrån följande frågor:

  • Hur kan vi i studiecirkeln arbeta för att minska friktionen för de som möter hinder?
  • Vilka små eller stora åtgärder kan vi vidta för att skapa en mer inkluderande cirkel?

OBS! Det är viktigt att aldrig öppet diskutera resultatet från de personliga testen.


Steg 5: Avslutning

  • Gruppen summerar tillsammans vad de har lärt sig.
  • Gruppen diskuterar möjliga vägar framåt för att skapa trygga och mer inkluderande sammanhang.

Tidsåtgång

30-45 minuter.

Gruppstorlek

Passar i både små och stora grupper. I en stor grupp kan det vara bra att dela in sig i mindre grupper vid samtalen om resultatet från testet om studiecirkeln.

Tips

  • Skapa en trygg och respektfull atmosfär där deltagarna känner sig bekväma att reflektera.
  • Var medveten om att vissa deltagare kan ha starka känslor kopplade till dessa frågor.
  • Försök att styra diskussionen så att den blir konstruktiv och fokuserar på lösningar.

Om metoden

Teflontestet är ett reflektionsverktyg som hjälper deltagare att förstå hur normer och strukturer påverkar individers möjligheter och bemötande. Det visar hur vissa kan "glida fram" utan hinder medan andra möter motstånd.

För att skapa förutsättningar för inkludering behöver man börja med att granska sig själv. Våra bakgrunder och erfarenheter ger oss olika perspektiv och kan leda till omedvetenhet om våra egna privilegier. Genom självgranskning kan vi se våra privilegier och identifiera vilken kunskap vi behöver för att bemöta andra rättvist.

Teflontestet är ett självskattningstest som synliggör ens position i förhållande till normer, inklusive de områden där man smälter in utan att märka det. Det visar var du upplever friktion mot normer, vilket ofta ger större förståelse för vad som är lämpligt att säga eller göra. Där friktion saknas, behövs ofta extern kunskap för att undvika omedveten diskriminering.

Testet hjälper till att upptäcka mönster som annars kan vara svåra att se. Det ger en bild av vilka normer som styr i en grupp eller studiecirkel och hur dessa påverkar inkludering eller exkludering. Resultatet kan visa behov av förändring, som när vissa grupper systematiskt möter mer motstånd.

För ledare är detta ett kraftfullt verktyg för att skapa en mer inkluderande och trygg cirkel och sammanahng. Genom att reflektera över egna och andras upplevelser kan ledare:

  • Förstå vilka normer som råder i studiecirkeln och vilka konsekvenser det kan få i form av inkludering eller exkludering.
  • Identifiera strukturer som kan skapa hinder för vissa deltagare.
  • Utveckla strategier för att minska exkluderande normer och främja en kultur av jämlikhet och respekt.

Testet består av två delar:

  1. Ett personligt teflontest, där deltagaren reflekterar över sin egen position i förhållande till normer.
  2. Ett teflontest om studiecirkeln, där den som gör testet reflekterar över om det kan finnas friktion eller hinder för studiecirkelns deltagare.

Nedan hittar du testfrågorna som en nedladdningsbar pdf.