Samspela

Speeddating på promenad

En metod för att skapa goda samtal med fokus och energi där alla får möta alla.

Alternativ

Kategori

Tidsåtgång

Lång

Gruppstorlek

Liten, Mellan, Stor

Syfte

Att skapa samtal med hög närvaro och fokus där alla får möjlighet att prata med alla, samtidigt som de får energi genom att vara ute och i rörelse.

När passar metoden?

Passar i en miljö där det finns möjlighet för promenad.

Genomförande

Övningen går att göra som en speeddating där alla pratar med alla. Deltagarna samlas utomhus och ställer upp sig parvis på ett led och börjar gå och samtala. Efter ett visst antal minuter signalerar ledaren att det är dags att byta pratkompis. Alla flyttar sig då enligt följande ordning:

Om ojämnt antal deltagare i gruppen: Alla flyttar sig ett steg medsols, en person går sist och står över en omgång och reflekterar tyst för sig själv.

Om jämnt antal i gruppen: Alla flyttar ett steg medsols utom den som står längst fram till höger som står still på samma plats hela tiden.

Till slut har alla pratat med alla.

2-3 minuter kan vara lagom innan det är dags att byta kompis. Det kan vara bra att träna på förflyttningen en gång innan man sätter igång på riktigt. Det går bra att använda samma fråga hela tiden. Även om det blir en upprepning brukar svaren fördjupas under de olika samtalen.

speeddating_jämnt antal kopiera

speeddating_ojämnt antal

Tidsåtgång

20–60 minuter.

Gruppstorlek

Passar i alla grupper, oavsett storlek.