Streama video live på Instagram

Det är enkelt och effektivt och helt gratis. I denna artikel förklarar vi hur du går till väga för att streama live på Instagram från din mobiltelefon eller padda.

Nå många väldigt snabbt

Instagram är den sociala medieplattform som har störst organisk räckvidd. Alla som följer en profil får ett meddelande då profilen sänder live, vilket betyder att om du har många följare på din profil, kan du sända ut till en stor publik utan att lägga pengar på marknadsföring.

I denna artikel går vi i igenom hur du gör och ger tips på vägen.

1. Kontrollera WiFi, batteritid och kameralinsen

Du bör se till att du har en snabb och stabil WiFi-anslutning innan du går live. Kontrollera också att det inte finns några fläckar på kameralinsen på din telefon. Se även till att din telefon är fulladdad, då streaming tar mycket batterikraft.

2. Hur du startar en livestream på Instagram

Öppna Instagram-appen, se till att du är inne i rätt profil och tryck på knappen med din profilbild som säger ”Din Story”. Alternativt kan du trycka på kameraknappen längst upp till vänster på skärmen. 

3. Välj alternativet Live

Du kommer nu åt din kamera där du kan välja mellan flera alternativ. Du behöver inte Normal, Boomerang, Rewind ellerHands-free, så swipa åt vänster till Live-inställningen.

4. Öppna dina Instagram Story-inställningar

Du kan nu gå live, men innan du börjar streama bör du kontrollera inställningarna för Instagram Story. Tryck på kugghjulsikonen i det övre vänstra hörnet för att komma åt dem.

5. Välj integritetsinställningar

Under Instagram Story-inställningarna kan du ändra vem som kan se din livestream. Du kan gömma det från specifika personer, vilket kan vara användbart för ett privat event. Du kan också ställa in vem som kan svara på din story: alla, personer du följer eller ingen. Tryck på ”Klar” när du har gjort ändringarna.

6. Tillåt att din stream blir delad

Instagram ger dig också möjlighet att låta andra dela din live story. Det är en praktisk funktion eftersom din livestream kan skickas som ett direktmeddelande till andra. Eftersom Facebook äger Instagram, kan du också välja att dela din Live Story på Facebook.

Tips: Du bör uppmuntra gästerna på ditt evenemang att dela streamen med sina följare.

7. Gå live!

Du är nu redo att gå live på Instagram. På instagram är det vanligaste att streama med kameran vertikalt (stående). Tryck på knappen som säger ”Starta Live Video”, och då får du en nedräkning på tresekunder. Alla dina följare kommer automatiskt att meddelas om att du sänder live.

8. Interagera med dina tittare

När du sänder live kan du se hur många som tittar på din sändning. Kommentarer kommer att visas längst ner i omvänd kronologisk ordning. Du borde göra ditt bästa för att svara på så många du kan.

9. Få insikt i realtid

Om du vill ha mer information om hur många som tittar på din live stream (och vem), tryck då på ögat-ikonen längst upp tillvänster. Instagram ger dig då en uppräkning på hur många som tittar i realtid.

10. Lägg till ett ansiktsfilter (valfritt)

Tryck på smiley ansiktet-ikonen för att komma åt Instagrams ansiktsfilter. Huruvida du använder någon av dem beror på vilket typ av evenemang du är värd för. Kanske är hundöron och fjärilar inte lämpliga för ett styrelsemöte, eller en andakt.

11. Lägg till lagmedlemmar (valfritt)

Du kan lägga till en vän i din Instagram livestream. I samband med ditt evenemang kommer den vännen troligtvis att vara en lagmedlem. Det kan vara användbart om du är värd för ett stort event och vill täcka två separata delar av det samtidigt. Tryck på ikonen med två smiley-ansikten och välj sedan vem du vill lägga till från din vänlista. 

12. Avsluta live-streamen

Du kan sända ditt event i totalt 60 minuter. Efter det kommer Instagram att avsluta din live stream. Så se till att du avslutar det ordentligt och tackar dina följare för att de har tittat. Tryck på knappen som avslutar, längst upp till höger på skärmen för att slutföra live-streamen.

Du får då se den slutliga statistiken om hur många som tittade, liksom deras profilbilder.

13. Spara ditt videoklipp (valfritt)

De flesta andra sociala medieplattformarna ger dig möjlighet att spara live stream-videon på din telefon. Instagram gör det automatiskt. Därför bör du se till att du har tillräckligt med ledigt utrymme på din telefon eller i molnet.

När du har sparat videon kan du enkelt ladda upp den till andra sociala medieplattformar som YouTube. Du kan också dela uppvideon i en evenemang highlight som visar den bästa delen av ditt event.

14. Dela din video (valfritt)

Du har nu möjlighet att dela din livestream-video som en vanlig Instagram Story. Det ger människor en extra 24 timmar för att titta på den om de inte gjorde det när den direktsändes.

Du kan också lägga in Instagram Story till en Highlight, vilket betyder att den stannar kvar på din profil tills du tar bort den. Det kan att vara användbart för att marknadsföra framtida evenemang av samma slag.