Några råd innan du filmar

Teknik och juridik i all ära, men det är ju innehållet som är det viktigaste. Det här är bra att tänka igenom innan du startar kameran för att få ett riktigt fint slutresultat.

Fyra saker som är viktiga att tänka på inför och när du ska filma

‍Förbered dig och den/de som ska bli filmade

För att den/de som ska bli filmade ska känna sig så trygga som möjligt är det bra att i god tid innan filmningstillfället gå igenom hur du planerat filmningen; var i lokalen ni ska vara och, om du ska göra en intervju, vilka frågor du tänker ställa. Om det inte handlar om en livesändning så berätta att ni kan ta om flera gånger, så att den framför kameran inte känner sig stressad. Handlar det om att någon ska läsa från ett manus kan ni också dela upp filmandet i flera delar, med pauser emellan. Då redigeras filmen ihop senare.

Tänk på ljus och bakgrund

Ljus är A och O när det gäller att filma (och fotografera). Huvudregeln är att ljuset ska falla på den du filmar. Har du inte extern belysning är det bra om du har ett fönster i ryggen, så att ljuset faller på den du filmar. Detta funkar förstås inte om fönstret släpper in ett starkt solsken, men leta efter fönster som du kan använda som ljuskälla. Det är alltid fint om det faller lite ljus i ögonen på den du filmar, eftersom det ger mer liv åt blicken.

Sök efter lugna bakgrunder, helst en vägg. En rörig bakgrund, med många detaljer, riskerar att ta fokus på den/de som medverkar i filmen. Men addera gärna någon form av rekvisita i bilden. Det kan vara en ljusstake, en växt eller kanske en vas med blommor.

Så sammanfattningsvis: Bekanta dig med lokalen du ska filma i och leta upp platser med bra ljusförhållanden och lugn bakgrund. Gör ALDRIG detta i samma stund du ska filma, utan förbered dig i god tid. Då kommer du att känna dig mycket mer trygg.

Filma horisontellt och tänk på kompositionen

Om du filmar med mobil, filma med mobilen i horisontellt läge. Tänk också på kompositionen av bilden. Säg att du filmar en person som talar in i kameran. Undvik då att placera personen mitt i bilden, centrerat. Låt istället personen befinna sig närmare någon av kanterna. Det kan låta konstigt, men blir finare och har faktiskt med det gyllene snittet att göra.

Undvik skakiga filmer

Filma med stativ, oavsett om du gör det med mobil eller annan utrustning. För mobil finns det en uppsjö stativ att välja på, dessutom till rimliga priser.