Kom igång med live-streaming på Facebook

I den här guiden går vi igenom hur du anordnar din första Facebook Live stream.

Lathund

Se till att din mobil/surfplatta har full laddning. Streaming kräver mycket av batteriet.

  1. Om möjligt, anslut din mobil/surfplatta till wifi. Streamingkvaliteten är beroende av bästa möjliga uppkoppling.
  2. Om du inte vill streama från ditt personliga facebook-konto måste du först leta reda på den sida du vill streama ifrån i appen. Till exempel en körsida eller organisationssida på facebook. Du behöver ha rättigheter att redigera sidan för att kunna publicera en stream på den.
  3. Klicka på ”Publicera”.
  4. Scrolla ner till ”Livevideo” och klicka på den ikonen.
  5. Lägg till en beskrivning. Här kan du också tagga personer och andra sidor.
  6. Klicka på ”Starta livevideo”. Glöm inte att orientera din mobil/surfplatta till liggande bild innan du börjar sända, om du inte vill sända en stående stream.
  7. Då programmet är slut klickar du på ”Slutför” längts ner på skärmen. Du får då välja om sändningen ska ligga kvar som en vanlig uppladdad video på facebook-sidan och om du vill spara videon på din mobil/surfplatta.

Bild som visar live-streaming på Facebook

Kommentarer och reaktioner

Ett realtidsflöde med kommenterar visas längst ned på skärmen. Gilla-markeringar och reaktioner som kommer in under sändningen visas på skärmen. Personer som tittar på sändningen kan bjuda in sina vänner att titta på din sändning. Du ser hur många som tittar samt namnen på vänner och verifierade offentliga personer som tittar.

Extrautrustning

Det fungerar utmärkt att streama med din mobil/surfplatta som den är, men det finns kringutrustning som kan göra din sändning proffsigare:

  • Använd ett kamerastativ med eller utan stabilisering stabil bild. Du hittar olika alternativ för under tusenlappen med en googlesökning på "gimbal ipad" eller "gimbal smartphone".
  • Skaffa ett stativfäste/mobilhållare för att montera mobil/surfplatta på ett kamerastativ. Även här finns många olika, och en googling bort.
  • Extern mikrofon för bättre ljudupptagning. En enkel och bra variant är Shure mv88.