Bild: Scandinav Bildbyrå

Få tekniken att fungera i dina videomöten

För att ett videomöte ska fungera bra är det flera saker att tänka på innan mötet börjar. Här går vi igenom några saker.

Internet

En bra internetuppkoppling är en förutsättning för bra videomöten. Har du ett sämre wifi (trådlöst nätverk), att det ibland är långsamt eller att du ibland tappar kontakten när du surfar, så kommer videomötet också fungera sämre. Ett tips är att ansluta din dator med en nätverkssladd och stänga av wifi på din dator.

Har du ett långsamt internet eller om ni är många som delar på en sämre förbindelse kan det hjälpa att stänga av kameran, att du inte visar din bild i mötet.

Ett tips är också att du tillfälligt ringer in till mötet. Flera system erbjuder möjligheten att ringa in vilket också kan vara bra om du inte hinner fram till mötet i tid eller är på en plats utan dator.

Bild på headset

Ljud

Fungerande ljud är mycket viktigt för ett bra möte. Använd ett headset så du hörs bra och så att andra ljud från rummet inte stör de övriga deltagarna. Utan headset får du ofta problem med ljudet. Vi kan rekommendera ett headset som heter Sennheiser PC-8 som du ansluter via USB.

Sitter ni flera personer i ett rum, måste ni ha någon form av gemensam mikrofon och högtalare. Det fungera inte bra att använda datorns inbyggda mikrofon och högtalare då. Några exempel på lösningar för detta är Sennheiser SP20 och Jabra Speak 510. De är dock ganska dyra, men väl värt om ni planerar flera möten.

Tänk på att alltid stänga av din mikrofon när du inte talar.

Artikelbild på webcam

Kamera

Ofta är kvalitén på datorns inbyggda kamera tillräcklig. Bra ljud är mycket viktigare.

Om du använder mobilen för ett videomöte så är det bra om du är uppkopplad på ett trådlöst nätverk (wifi). Alla videomöten använder mycket datatrafik, så surfpotten förbrukas snabbare.

Tänk på

Ett tips är att du i god tid innan mötet provar din utrustning. Anslut ditt headset innan du startar mötet. Kolla att internet och ljudet fungerar i headsetet, till exempel genom att öppna ett Youtube klipp. När du startar videomötet får du i de flesta fall upp en meny där du kan välja ljudenhet och kan testa ljudet. När du provat att utrustningen fungerar, går du in i själva mötesrummet.

Om du ändå inte får ljudet att fungera kan du testa att starta om datorn med headsetet anslutet. Du kan också behöva kolla datorns ljudinställningar. Ibland kan olika installerade videomöten störa varandra, testa att avinstallera de du inte använder.

Det kan ta ett tag och flera försök innan du känner dig helt trygg med det tekniska i digitala möten. Så ge inte upp om det kändes krångligt eller svårt första gångerna – prova igen!