Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Foto: Scandinav bildbyrå

Distans

Släktforskning på mitt sätt – Grunderna i släktforskning

Om du är nyfiken på din släkts historia och var du kommer ifrån men inte vet hur man börjar, då är denna kurs någonting för dig.

Startdatum

Se beskrivning

Veckodag

Måndag

Tid

Kl 18:00 - 20:15

Omfattning

8 tillfällen, 24 studietimmar

Plats

På distans

Pris

1250 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

För dig som är intresserad av släktforskning och/eller är nyfiken på din släkts historia och var du kommer ifrån men inte vet hur man börjar. En online kurs som lär dig grunderna så att du kan fortsätta på egen hand.

**Målgrupp Kursen vänder sig främst till nybörjare men även till dem som har hållit på ett tag och vill uppdatera sina kunskaper.

**Syfte Att få grundläggande kunskaper i hur man släktforskar, då främst i kyrkoarkiven så att man självständigt kan fortsätta att släktforska.

**Verktyg
Arkiv digital, SVAR, Google sökningar m m efter behov

**Upplägg Miniföreläsningar varvade med gruppövningar samt praktisk och individuell hjälp kring deltagarnas egen forskning. Kursdeltagarna kan mellan de olika kurstillfällena öva den praktiska sökningen hemma och ta med sig uppkomna frågeställningar till nästa gång.

**Ur innehållet

  • Inloggning Arkiv digital samt kompletterande sökningar i SVAR m m
  • Introduktionsföreläsning till släktforskningens värld
  • Genomgång av släktforskningsmanual och gemensam genomgång av olika sökexempel med fokus på kyrkoarkiven som är det grundläggande
  • Praktisk hjälp vid egen släktforskning, läsövningar t ex frakturstil, textläsningar
  • Boktips på olika böcker
  • Miniföreläsningar och genomgång/inblick i följande områden:
  • husförhörslängder (födda, vigda, och döda), latinska begrepp
  • mantalslängder, bouppteckningar, kyrkoräkenskap
  • eventuellt flera ämnen efter behov och önskemål av deltagarna

Kostnaden för cirkeln är:
1250 kr utan abonnemang i Arkiv Digital. Med abonnemang är kostnaden: 1650 kr. Meddela om ni önskar ett abonnemang eller ej.

Cirkeln ges online 8 gånger 3 timmar, onsdagar kl : 14.00-16:15 med öppen start. Cirkelträffarna genomförs i lärplattformen Learnify samt via videolänk på Zoom. Instruktion till lärplattformen och Zoom ges till deltagarna innan cirkelstart. Viktigt är att deltagaren har en stabil internetuppkoppling under träffarna samt datorvana.

** Startar vid full grupp.

Kursledare Sven Velander har en fil.kand. i religionsvetenskap, fil.kand. historia (C-uppsats handlar om släktforskning) Sven är musiker och låtskrivare (35 år), släktforskare/kursledare (20 år), bildföreläsare och berättare i etnologi (10 år), författare (3 år) Är smålänning med många olika färdigheter, hans största intresse genom åren har varit musik och lokalhistoria.

**Vid frågor: kontakta Charlotte S Eliasson på: 0470-707307 eller ledaren Sven Velander på: 076-8191764, sven@anoteket.se

**Rabatt Uppge fackförbundstillhörighet för att erhålla eventuell rabatt. Här kan du läsa mer om rabatter för fackförbund som Sensus samarbetar med: https://www.sensus.se/samarbeta/fackforbunden/rabatter-enligt-nationella-overenskommelser/

Arrangemangsnummer: 52684

Kontaktperson