SUNDSVALL

Sensus XPERIENCE - Jag for ner till bror

Teater

Startdatum

12 mars 2024

Veckodagar

Tisdag, Onsdag

Tid

Kl 15:00 - 17:30

Omfattning

3 tillfällen, 9 studietimmar

Pris

300 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Sensus XPERIENCE i samarbete med Teater Västernorrland är ett projekt som erbjuder deltagaren en möjlighet att komma närmare teater på ett nytt, spännande och djupare plan. Vi vänder oss till både ny och befintlig publik och målet är att öka delaktigheten i och kring teaterevenemang. Projektet riktar sig till personer i alla åldrar. Deltagaren får under tre fysiska träffar närvara vid en repetition eller rundtur och träffa olika kulturarbetare, senare se den publika föreställningen och som avslutning blir det en träff med återblick, utvärdering och reflektion på plats hos teatern.

Den här omgången av Xperience blir kring teaterföreställningen "Jag for ner till bror" av Teater Västernorrland.

Jag for ner till bror

Teater Västernorrland presenterar den sceniska urpremiären av Karin Smirnoffs prisade boktrilogi om Jana Kippo.

Det här är den stora berättelsen om det lilla samhället och människorna som befolkar det. Vi rör oss över tid och rum för att bit för bit pussla ihop detta drama om en kvinnas uppgörelse med sin egen historia. Föreställningen har svart humor och det karga och drastiska språket som vi känner igen från böckerna.

I huvudrollen ser vi Amanda Jansson (rollen Sara i tv-serien Tunna Blå Linjen). Övriga roller spelas av Martin Pareto, Victor Wigardt och Helena Svartling.

Datum, innehåll och tider:

Träff 1 - Tisdag den 12 mars klockan 15:00.

Vi gör ett studiebesök hos Teater Västernorrland med rundvandring och besök i verkstäder, ateljéer och kostymförråd där föreställningarna skapas. Vi träffar konstnärlig personal. Det blir också en fikastund där deltagarna får ytterligare inblick i den kreativa processen som leder fram till premiären av Jag for ner till bror.

Träff 2 - Onsdag den 27 mars går deltagarna på föreställningen Jag for ner till bror

OBS kvällstid, klockan 19:00. Vi ses i övre foajén klockan 18.30.

Träff 3 - måndagen den 15 april - avslutning med teaterchefen Kristoffer Berglund då vi gör en föreställningsanalys, klockan 15:00.

Vi bjuder på fika. 

Deltagaravgift: 

300 kr

 

OBS: Sista anmälningsdag är den 5/3 2024!

 

Vad är Sensus Xperience i samarbete med Teater Västernorrland? 

Själva konceptet Xperience är en möjlighet att få mer kunskap om och en större upplevelse kring kultur. Det kan handla om att fördjupa sig i en bok som ligger till grund för en teaterföreställning, för att sedan gå på en repetition av på teatern. Det kan ges möjlighet att se lokaler kring verksamheterna och träffa de som jobbar professionellt kring till exempel teater eller musik. Det kan innebära ett besök hos en regissör eller en inblick i hur man jobbar med kostymer och rekvisita kring en teaterföreställning?

Deltagarna får både se en föreställning och öka sin förståelse kring hela produktionen och grundmaterialet, en spännande inblick i en kulturell värld man vanligtvis endast ser från det publika hållet som åskådare. Deltagaren får alltid en fördjupad upplevelse, som till exempel en repetition eller en rundvandring, och en skarp föreställning i Xperience.

Kulturupplevelsen skall förstärkas genom Xperience och detta innebär fler deltagare lockas till nya kulturevenemang i framtiden. Genom projektet ökar Sensus och Scenkonst Västernorrland delaktigheten i kulturlivet på flera plan, vilket i sin tur också har hälsofrämjande effekter. Att öka intresset på detta vis kan dels inspirera framtida arrangörer och kulturarbetare, men framförallt bidra till att fler besökare blir delaktiga i kulturlivet i stort. Vi vill samtidigt också sänka trösklarna för teater och kammarmusik som ofta ses som finkultur.

I framtiden kan andra kulturyttringar ingå i Sensus Xperience, som dans, opera, filmkonst, jazzmusik etc, möjligheterna är stora där samarbeten och intresse finns, framförallt där det finns en publik som kan lyftas och berikas.

Sensus Xperience bedrivs som studiecirkel hos Sensus.

Arrangemangsid: 1583642

Kontaktperson

Kontor

Utskriftsmöjligheter